Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024 - 05:58

Περιμένοντας το ΔΝΤ

Παραπέμπονται για το 2018 η επανεξέταση των πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

 

Διαβεβαιώσεις για επανεξέταση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018, όχι όμως τώρα, όπως επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε συζήτηση που θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, έχει λάβει η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν πριν τη λήξη του 2016 στη λήψη απόφασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισπεύδοντας την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και παραπέμποντας για το 2018 τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου της 7ης Νοεμβρίου, «ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν το δεύτερο μισό του 2018 είναι και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, δηλαδή ποια θα πρέπει να είναι και πόσο θα πρέπει να αποκλιμακωθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε την απόφαση του συμβουλίου να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως έχουν συμφωνηθεί από τις 25 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αφορά τις παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων του EFSF για την επαναγορά χρέους το 2012, την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του ESM και του ΕFSF στα 32,5 χρόνια και τη μείωση του μακροχρόνιου επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα. Με τη σειρά του ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε την ικανοποίησή του για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα εξάλλου με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδος και ελέγχου των οικονομικών της είναι επιθυμητή και θα επιδιωχθεί να γίνει το συντομότερο δυνατό. Προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη όμως είναι η σύνταξη μιας αξιόπιστης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος της απαιτούμενης μείωσης του χρέους με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα συζητηθούν και θα εφαρμοστούν από τα τέλη του 2018 και μετά.

Κατά τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, το ΔΝΤ θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που θα συζητηθούν τον Δεκέμβριο και να προσδιορίσει το ύψος της παρέμβασης που πρέπει να γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Θεσμών, μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα προκύψει από την υλοποίηση των λεγόμενων «διαρθρωτικών» μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο φορολογικό σύστημα και στις κοινωνικές δαπάνες, και ένα άλλο μέρος από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η θέση των Θεσμών είναι ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια να αρχίσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Έτσι αποδεικνύεται ότι ακόμη και η υλοποίηση της υπόσχεσης που δόθηκε στη χώρα μας στις 25 Μαΐου για ελάφρυνση του χρέους της προϋποθέτει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για προώθηση νέων δημοσιονομικών μέτρων την περίοδο 2017-2018.