Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023 - 20:43

Οι αεριτζήδες και η αστική τάξη

Στην Ελλάδα η αστική τάξη, το ολιγομελές εκείνο τμήμα της κοινωνίας που ίδρυσε τη δημοκρατία δυτικού τύπου, έχει περιθωριοποιηθεί: την οικονομία, που ήταν έτσι κι αλλιώς μεταπρατική, περισσότερο «εμπορική» παρά «παραγωγική», λυμαίνονται οι γκάνγκστερ.

Στην Ελλάδα, ο καπιταλισμός είναι ένα βαλκανικό κακέκτυπο• ένα σύστημα όπου χωρικοί κλέβουν άλλους χωρικούς, όπου τα πανεπιστήμια παράγουν αναλφάβητους και η τηλεόραση αποβλακώνει περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού.

Η τοπική πλουτοκρατία είναι ένα γελοιωδέστατο στρώμα νεόπλουτων που δεν παράγουν πλούτο αλλά τον μεταφέρουν και τον ανακυκλώνουν με εγκληματικά μέσα. Και που πάει το χρήμα; Σε επαύλεις της Μυκόνου (παράνομα κτισμένες), σε λάδωμα της Πολεοδομίας, σε εξυπηρετήσεις για χάρη πολιτικών προσώπων: στο μεταξύ, το χρήμα έχει πολλαπλασιαστεί μέσω γνωριμιών (πολιτικών και καναλαρχών) και μέσω offshore εταιρειών. Πόσο ανόητοι και αμαθείς είναι οι κουκουέδες και τα συναφή που πιστεύουν ότι αυτό το συνονθύλευμα ληστείας και κακού γούστου είναι η «αστική τάξη»: Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία και την παραγωγή, με την επιστήμη και την τέχνη, με την έρευνα και την τεχνολογία, με την ίδια τη δημοκρατική παράδοση της οποίας φορέας είναι οι λιγοστοί «αστοί», όσοι δεν κυνηγούν το χρήμα σαν λιγούρια, αλλά το δημιουργούν με την εργασία τους.

Την κρίση στην Ελλάδα δεν την προκάλεσε η διεθνής χρηματοπιστωτική κατάρρευση: την προκάλεσε αυτός ο αλλοπρόσαλλος συρφετός των νεόπλουτων που σφετερίστηκε το ρόλο της «άρχουσας τάξης» διαβρώνοντας τον πληθυσμό και διαδίδοντας ένα lifestyle που δεν είναι ζωή, ούτε στιλ.

 Σώτη Τριανταφύλλου (8/7/2012)