Δευτέρα, 22 Απρίλη, 2024 - 13:53

Από την "αριστερή" στην…"δεξιά" παρένθεση;

Ήγγικεν λοιπόν η ώρα της κάλπης που θα φέρει το τέλος της «πρώτης φοράς αριστεράς». Της «αριστερής παρένθεσης», όπως φαντασιώνονταν κάποιοι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Η οποία «αριστερή παρένθεση» ουχί μόνο δεν κράτησε ολίγους μήνες, όπως είχαν προβλέψει τότε κάποια «φωτισμένα» μυαλά (θου Κύριε) στο Μαξίμου, αλλά αποτέλεσε τη μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Ακολουθώντας όμως τη μοιραία οδό όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, έτσι και η νυν κυβέρνηση δεν θα επιτύχει την επανεκλογή της. Η φθορά τσάκισε και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή όμως το αριστερό της αφήγημα ήταν περισσότερο εύπεπτο και κυρίως πρωτοεμφανιζόμενο, κατόρθωσε να διατηρηθεί περισσότερο εν ζωή.

Από τον Ηλία Δημητρέλλο

Η ΝΔ λοιπόν θα νικήσει, όπως είχαμε προβλέψει 2 ½ χρόνια πριν στο τεύχος Νοεμβρίου 2016 («Γιατί η ΝΔ θα κερδίσει») από τούτη δω την γωνιά. Είναι μάλλον σίγουρο ότι θα πετύχει να είναι αυτοδύναμη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέχρι τις εκλογές. Φυσικά η αυτοδυναμία της εξαρτάται και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στην Βουλή και κυρίως των κ.κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλου, τα οποία όμως θα δεχθούν ασφυκτικές πιέσεις μέχρι τις εκλογές από τα όμορά τους κόμματα. Θεωρώ επίσης ότι θα κινδυνέψει να μην πιάσει το όριο του 3% κι η Χρυσή Αυγή, αν δε τα καταφέρει, θα το έχει πετύχει οριακά. Η μετατροπή της σε ένα οικογενειακό κόμμα, οι δικαστικές διώξεις και ο προφανής συμβιβασμός ενόψει της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, η παύση ριζοσπαστικών – εξτρεμιστικών ενεργειών που αφενός μεν σαγήνευαν μέρος της νεολαίας αφετέρου δε παρείχαν μία επίφαση ασφάλειας σε υποβαθμισμένες περιοχές, η διακοπή της χρηματοδότησης άρα και των κοινωνικών δράσεων, και κυρίως η σιγή της κατά τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη λαθρομεταναστών (ένεκα της ανωτέρω συναλλαγής της), αλλά και του γεγονότος ότι οι ψεκασμένοι βρήκαν αλλού στέγη, έχουν συντελέσει στο ξεφούσκωμα του ναζιστικού μορφώματος. Κι αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ θετικό γεγονός.

Παρά τα του αντιθέτως θρυλούμενα, αποκλείω να αντιμετωπίσει μείζον εσωκομματικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας, όσο μεγάλη και να είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το προφίλ του μπορεί να υποστεί ρωγμές, αλλά έως εκεί. Ουδείς εκ των υπολοίπων «Συντρόφων» του είναι σε θέση να ηγηθεί, ούτε είναι χαρισματικός. Συγχρόνως δεν κινδυνεύει ούτε από το αριστερά του, ούτε όμως από τα δεξιά του. Η φανφαρώδης προσωπικότητα του κ. Βαρουφάκη εγγυάται ότι ακόμη και αν το κόμμα του εισέλθει στην Βουλή, θα γίνει σκορποχώρι σε μικρό χρονικό διάστημα. Από την άλλη, όσο ηγείται του ΠΑΣΟΚ η κ. Γεννηματά, το κόμμα δεν πρόκειται να ανακάμψει. Οι Πασόκοι έχουν ισχυρό το ένστικτο της εξουσίας και αντιλαμβάνονται πλήρως ότι με την παρούσα ηγεσία το Κίνημα, την εξουσία θα την βλέπει στην καλύτερη σε κυβερνήσεις συνεργασίας, οπότε θα προτιμήσουν το ΣΥΡΙΖΑ που είναι κόμμα εξουσίας.

Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση για την εκλογή του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας και στην περίπτωση αυτοδυναμίας, η ΝΔ έχει μπροστά της τη δυνατότητα να εξαντλήσει την τετραετία. Υπό μία απαραίτητη προϋπόθεση. Ότι δεν θα βαλθεί να επαναλάβει τα ίδια λάθη της διακυβερνήσεως 2012-2014, επιδεικνύοντας τις αυτές εμμονές και ιδεοληψίες, ερχόμενη σε σύγκρουση με κάθε παραγωγική τάξη της κοινωνίας, άνευ λόγου και αιτίας. Τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του επικεφαλής της δείχνουν πάντως ότι έχει ληφθεί το μήνυμα. Το μόνο σίγουρο είναι η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν θα έχει σύμμαχό της τον χρόνο. Πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει εις πέρας έργο που θα είναι ορατό στους πολίτες. Άμεσα και χειροπιαστά. Κυρίως στα θέματα οικονομίας και ασφάλειας. Τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας θα κρίνουν την πορεία της κυβερνήσεως της ΝΔ. Είναι άλλωστε τα ζητήματα που αποτέλεσαν την αχίλλειο πτέρνα της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τόση η οικονομική πίεση που ασκείται στα εισοδήματα, ώστε δεν χωρούν εξαγγελίες για εφαρμογή μέτρων οικονομικής ανακούφισης κάποια στιγμή στο μέλλον. Ομοίως, το επικρατούν αίσθημα ανασφάλειας ως αποτέλεσμα παραβατικών συμπεριφορών, μεγάλου ή μικρού ποινικού ενδιαφέροντος, καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψεως πολιτικών που θα καταστήσουν το κέντρο της πόλης και τις γειτονιές ασφαλείς.

Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβερνήσεως της ΝΔ που πρέπει να κερδηθούν σε πρώτο χρόνο. Οικονομία και Ασφάλεια. Οι πολίτες δεν έχουν πια υπομονή να περιμένουν την βελτίωση τους κάποια στιγμή στο μέλλον. Τα υπόλοιπα, φερ’ ειπείν Παιδεία - Άμυνα, μπορούν να περιμένουν στην αρχή.

Ειδεμή, θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια των νυν ενοίκων του Μαξίμου περί «δεξιάς παρένθεσης».

**Ζωγραφική: Θερισμός / Αστεριάδης Αγήνωρ