Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:43

Ποιος θα ξανακόψει τη σύνταξη των γιαγιάδων;

Σε μια γελοιογραφία που μου έχει μείνει στη μνήμη μετά την ανάληψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της ηγεσίας της ΝΔ, απεικονίζονταν δύο ηλικιωμένες να κάθονται σε μία στάση με τη μία να λέει στην άλλη: «Καλά, θα ξαναψηφίσεις Τσίπρα; Μας έχει κόψει τη μισή σύνταξη». Και απαντά τότε η άλλη: «Γιατί δηλαδή να ψηφίσω Κυριάκο, για να μας κόψει και την άλλη μισή;». Παρά το απόλυτο και ενδεχομένως προβοκατόρικο μήνυμά της, η γελοιογραφία αυτή μεταδίδει με αρκετά πειστικό τρόπο τον προβληματισμό που υπάρχει και διαχέεται σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Από τον Ηλία Δημητρέλλο

Ο προβληματισμός αυτός έχει να κάνει με την δυνατότητα μιας άλλης, νέας, κυβέρνησης και δη της ΝΔ (είτε με κορμό τη ΝΔ είτε αυτοδύναμης) να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα ανακουφίσει οικονομικά επιτέλους τους Έλληνες μετά από οκτώ σχεδόν έτη μνημονίων. Αν μπορεί δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ή καλύτερα μάλλον, αν θα της επιτρέψουν οι δανειστές να πάψει να ασκεί πολιτική ακραίας λιτότητας. Αν θα της δοθεί η δυνατότητα να πάρει πίσω ήδη ψηφισθέντα από την τωρινή κυβέρνηση μέτρα που προβλέπουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι το 2022 και συνέχιση της φορομπηχτικής εξουθένωσης της μεσαίας τάξης. Και εν τέλει να απαντηθεί ποια είναι τα περιθώρια ανεξάρτητης οικονομικής (και ουχί μόνο…) πολιτικής.

Ευλόγως λοιπόν και βασίμως ο προβληματισμός αυτός διαχέει κάθετα και οριζόντια όλη την κοινωνία, καθώς επηρεάζει άμεσα όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης ή οικονομικής κατάστασης. Και είναι καίριος εκλογικά, καθώς επηρεάζει εκείνους που είναι ακόμη αναποφάσιστοι εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Η απάντηση αυτού του προβληματισμού θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ και κυρίως της ηγεσίας της, τόσο προεκλογικά, κυρίως όμως κατά την άσκηση της διακυβέρνησης. Προεκλογικά θα χρειαστεί να πείσει με απτές και συγκεκριμένες προτάσεις γιατί η ΝΔ θα είναι μια διαφορετική και δη καλύτερη κυβέρνηση. Με μετρημένες προτάσεις και όχι με αοριστολογίες. Μόνο αν πείσει ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει να εισπράξει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα και από τους αναποφάσιστους. Διότι μόνο με την ψήφο των πολλάκις μετρημένων οπαδών της, όχι μόνο αυτοδυναμία δεν θα πετύχει, αλλά ούτε καν καθαρή νίκη.    

Κατά την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής της, η ΝΔ αν θέλει να μακροημερεύσει και κυρίως να αποδειχθεί χρήσιμη για τον τόπο, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να ανακουφίσει οικονομικά τους Έλληνες. Άμεσα. Και όχι σε απροσδιόριστα χρονοδιαγράμματα που επί της ουσίας παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες. Διότι, αν δεν υλοποιηθούν μέτρα που θα επιτρέψουν στους φορολογούμενους να ανασάνουν, η ελληνική οικονομία και τυπικά πια θα σταματήσει να λειτουργεί, δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να αντέξει και άλλα χρόνια σε ρυθμούς αναιμικής ανάπτυξης και πρόκλησης τεχνικών πλεονασμάτων, τα οποία επιτυγχάνονται αποκλειστικά και μόνο από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τη μη πληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Θα πρέπει να λοιπόν να γίνει κατανοητό σε εκείνους που θα αναλάβουν να τρέξουν τα οικονομικά όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, ότι η επίκληση των καταστροφικών χειρισμών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επουδενί θα δώσει συγχωροχάρτι, ούτε καν πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση. Ομοίως, ούτε η δικαιολογία ότι τα μέτρα έχουν ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει την ευχέρεια να μην τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, θα μπορεί να σταθεί. Η ΝΔ θα κριθεί από την πρώτη στιγμή αυστηρά, διότι ούτε υπάρχουν πια άλλα χρονικά περιθώρια, ούτε πια υπομονή και δυνάμεις.  

Οι γιαγιάδες της γελοιογραφίας, αλλά κυρίως οι γιαγιάδες της σκληρής πραγματικότητας δεν θα αντέξουν να δουν τις συντάξεις να πετσοκόβονται ξανά, ανεξαρτήτως ποιος ψήφισε το πετσόκομμα. Αυτό που θα μετρήσουν αυτές και η ελληνική κοινωνία είναι ποιος δεν το απέτρεψε και εφάρμοσε το πετσόκομμα. 

Φωτογραφία: Λίμνη Κερκίνη/Χαρά Γάτσιου