Τετάρτη, 6 Νοέμβρη, 2024 - 11:03

Η «ματωμένη κοιλάδα των χριστιανών»

Σφαγές, λεηλασίες, εκτελέσεις. Πόνος, δυστυχία και αιματοκύλισμα χωρίς τελειωμό. Από την άνοιξη του 2011, η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των διεθνών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, λόγω του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην περιοχή, με τον χριστιανισμό να δέχεται ίσως τη μεγαλύτερη απειλή. Μια άνευ προηγουμένου γενοκτονία.

Εκεί που κάποτε ήταν το λίκνο του χριστιανισμού, με το 10% του πληθυσμού να αποτελείτο από χριστιανούς, τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Συρία διανύοντας τον δικό τους Γολγοθά.

Οι ελληνορθόδοξοι χριστιανοί στη Συρία αποτελούσαν το 65% του συνόλου των χριστιανών στη χώρα, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Γιώργος Ν .Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος - συγγραφέας και συνεργάτης της εφημερίδας μας «οι ελληνορθόδοξοι χριστιανοί θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους ντόπιου πληθυσμού και είναι υπερήφανοι που μιλάνε την αραμαϊκή, τη γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός».

Όσον αφορά την εθνοτική πλευρά στη Συρία το 78% του πληθυσμού είναι αραβικής καταγωγής, το 9% είναι Κούρδοι και το 8% με 10% ντόπιοι ασσυριακής καταγωγής, χριστιανοί και το υπόλοιπο 5% Κιρκάσιοι και Αρμένιοι.

Σφαγές χριστιανών

Τα τελευταία χρόνια όμως οι σφαγές των χριστιανών κλιμακώθηκαν με αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο μητροπολίτης Βόστρων του Πατριαρχείου Αντιοχείας Σάββας, οι ορθόδοξοι και αρκετοί ιερείς να εγκαταλείπουν τη Συρία. «Στην περιοχή του Χαλεπίου», είπε ο ίδιος στην εφημερίδα “Το Βήμα”, «έχουν απομείνει μόλις 1.900 οικογένειες, όταν το 2010 ζούσαν 75.000 ορθόδοξοι χριστιανοί».

Ο πόνος των κληρικών και του συνόλου του χριστιανικού πληθυσμού είναι ανείπωτος.

Ακόμη και όσοι σε συνθήκες ολοκληρωτικής εξαθλίωσης, κυνηγημένοι από τους ισλαμιστές αντάρτες, προσφεύγουν μαζικά στη νότια Συρία, σε μια περιοχή γνωστή ως η «κοιλάδα των χριστιανών», έχουν ως τελικό προορισμό μια νέα πατρίδα που για να τη βρουν θα περάσουν μέσα από το τούνελ που… παραμονεύει ο θάνατος. Από το τούνελ που παραμονεύει η ανελέητη βαρβαρική ωμότητα των τζιχαντιστών.

Ο χριστιανισμός στη Συρία

Η χριστιανική παρουσία στη Συρία ξεκινάει από την εποχή του Αποστόλου Παύλου. Εκατομμύρια χριστιανοί γεννήθηκαν και ανατράφηκαν επί αιώνες στην περιοχή της σημερινής Συρίας. Έζησαν δεκάδες πολέμους κι όμως κατάφεραν ν’ αντέξουν.

Η ακμάζουσα ορθόδοξη κοινότητα, με τις ενορίες-κόσμημα για την παγκόσμια κοινότητα, με τα νοσοκομεία, τα δικά της γηροκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με τα μέλη της που περιελάμβαναν από περήφανους καλλιεργητές της γης, εμπόρους, διανοουμένους, βουλευτές και υπουργούς, σήμερα αργοπεθαίνει…
Το 50% του πληθυσμού στη Συρία ζει σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας και σε πολλές περιοχές δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διαρκεί 2-4 ώρες ημερησίως.

Η Συρία έχει παγκοσμίως τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων πολιτών, οι οποίοι αριθμούν τα 7,6 εκατ.