Eμείς οι Οδυσσείς
Πετυχαίνουμε ισοτίμως το χείριστο και το κάλλιστο, να είμαστε αλτρουϊστές και εγωϊστές, πατριώτες και δοσίλογοι, αριστεροδεξιοί (καμιά φορά και ..ταυτοχρόνως), φυγοπονεργατικοί, κοινωνιστές αλλά και ..επινοητές του «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάρτης !!» (… όπως λέμε «για πάρτη μου», γι α όποιον δεν ‘τόπιασε’)
Από τον Μάριο Νόττα*
Βαρειά κληρονομιά κουβαλάμε...
Μην φανταστείς αρχαίους ημών προγόνους (..όχι αποκλειστικώς, τουλάχιστον), Βυζάντιο, 1821, ούτε καν την Φίνος Φιλμ !
..Αναλογίσου «Οδυσσέα».
Αυτή η κοινή και καθοριστική προσωπικότητα «Προπάτορας», της ΕλληνοΡωμαϊκής κουλτούρας, αποτελεί το πιο Κεντρικό, Καταστατικό, Ορίζον πρόσωπο («persona») ως προς εκείνο που ονομάζεται chromosome blueprint, δηλαδή την ίδια μας την Γενετική Σύσταση.
Σύντεκνε, μπορώ να το αποδείξω: Και καλώ τους συναδέλφους κοινωνικούς επιστήμονες να βγάλουν τα SPSS τους και τα άλλα στατιστικά εργαλεία, για να ποσοτικοποιήσουν αυτό που αποτελεί καθημερινή παρατήρηση (και μάλιστα διαχρονική !) όσον αφορά την ιδιοσυστασία του Έλληνα.
Την μοναδική του ευχέρεια να ‘παρακάμπτει’ , να ‘βραχυκυκλώνει’ να εξετάζει κριτικά το κάθε τι, να γκρινιάζει, να αμφισβητεί το σύμπαν και –τελικώς- να εφευρίσκει / ανοίγει δρόμους.
Το ονομάζω Σύνδρομο του Οδυσσέα.
Θεωρώ εαυτόν ικανό παρατηρητή της Φυλής. Εχοντας διαβάσει (λίγο) Ιστορία, έχοντας ζήσει στα σαλόνια και τα αλώνια (..μου άρεσε αυτό, το είπε ο Στουρνάρας στην εξεταστική επιτροπή, πριν λίγο..), ζώντας (πολύ) με φοιτητές και δημοσιογράφους, και έχοντας βιώσει (ως ..Οδυσσέας) την Φυλή εγχωρίως αλλά και στην αλλοδαπή, αισθάνομαι ώρες – ώρες πως .. Κατέχω το Μυστικόν ! (..Τι μας κάνει διαφορετικούς).
Είναι η μοναδική, Ιανική (διπρόσωπη) ευελιξία μας, να «πετυχαίνουμε».
(Εδώ, με ρωτάς «..Τι..;» )
..Να πετυχαίνουμε ισοτίμως το χείριστο και το κάλλιστο, να είμαστε αλτρουϊστές και εγωϊστές, πατριώτες και δοσίλογοι, αριστεροδεξιοί (καμιά φορά και ..ταυτοχρόνως), φυγοπονεργατικοί, κοινωνιστές αλλά και ..επινοητές του «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάρτης !!» (..όπως λέμε «για πάρτη μου», γι α όποιον δεν ‘τόπιασε’..)
Αυτή η εφευρετικότητα, (τρεις παραγράφους πριν) μπορεί να στραφεί «στο Καλό» ή «στο Κακό». Σε πλήρη αντιστοιχία με τον Εσωτερικό Βουδδισμό, που θεωρεί ως επερχόμενο εξελικτικό στάδιο την ταύτιση με τον σκοτεινό ή τον φωτεινό εαυτό μας (..οι υπόλοιποι ..εμέσονται.. αυτή είναι η βιβλική επιβεβαίωση..) ο Ελληνας μπορεί να ‘ενοχλείται’, να ‘ιντριγκάρεται’, να ‘την ψάχνει’, να ‘την βρίσκει’, να λυγίζει τους κανόνες, να ανακαλύπτει τις εναλλακτικές, να παρακάμπτει / δημιουργεί, να μεγαλουργεί με το ίδιο πάθος, ισόποση φαιά ουσία, την ίδια εστίαση /αφοσίωση που απαιτείται για να κάνει μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, ή για να κάνει την δουλειά του στην Εφορεία. Αν η ηθική του το επιτρέπει, με την ίδια ‘ζέση’ και μοναδικότητα θα ‘ξεσκάψει’ τους τρόπους για να πετύχει το εγωϊστικό / κακό.
Και τώρα που επέζησες μίας σχοινοτενούς παραγράφου, που περιείχε μία φράση με περίπου 80 λέξεις, “σε έχω»..!
Τα (κι άλλα) λόγια είναι φτώχια.
Καλως σε δεχτήκαμε στην Ελλάδα των 2010s, της Κρίσης , του Τσίπρα, του Στουρνάρα και του Κυριάκου. Εκεί που οι δαίμονες (προσοχή: δαίμων δεν είναι -παντα- κάτι κακό) περισσεύουν, αλλά οι Άγγελοι (..Μάνο, μ’ακούς ;)είναι σε έλλειψη.
..Ξαναδιάβασε τα παραπάνω, μπροστά στον καθρέπτη. Εχε κατα νου, πως είσαι μέρος του Προβλήματος, αλλά όχι μόνον. Και η Λύση από εσένα θάρθει. Καρατσεκαρισμένο, ιστορικά. ..Παίξε λίγο Χατζιδάκι, κλείσε το ρημαδι τον υπολογιστή/ταμπλέτα/τιβι, βγες κι ανάσανε την Νύχτα (η μέρα δεν προσφέρεται για τέτοια κόλπα..)
..Και βάλε την μηχανή σου να δουλέψει για το Καλό.
Οπως και το χαμόγελο, θα κάνει τους άλλους ν’ανησυχούν. Για το τι κάνεις καλά, ενώ εκείνοι λάθος.
*Ο Μάριος Νόττας έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία, Οικονομία και Επιστήμη της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και διευθύνει το διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Quality Journalism and New Technologies" (Master of Arts) που αποτελεί δραστηριότητα του ECI (European Communication Institute)
**Ζωγραφική: Γιάννης Γαϊτης