Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024 - 07:34

Ο ανεκδιήγητος Σημίτης

Θαυμάσια η πρωτοβουλία του Σκάι να ανασύρει από την αφάνεια τον πρώην πρωθυπουργό! Διότι  έδωσε την ευκαιρία στους πάντες να κατανοήσουν το ποιόν του ανθρώπου , να δούν καθαρά το ελάχιστο πολιτικό του μέγεθος  και να πιστοποιήσουν-ως και οι ελάχιστοι που πίστεψαν στο οικονομικό θαύμα της ισχυρής Ελλάδος επι Σημίτη- ότι πρόκειται για μύθο της θηριώδους προπαγάνδας.

Ξεχασμένος και καταδικασμένος στη συνείδηση του κόσμου παραμένει ο Σημίτης, αλλά οι άνθρωποί του είναι εδώ. Πανταχού παρόντες  στο κράτος και στα ΜΜΕ. Σε καίρια πόστα. Υπερασπίζονται λυσσωδώς τον «εκσυγχρονισμό», στήνουν κόμματα και κομματίδια και έχουν το θράσος να εγκαλούν τους αλλοδόξους, δεξιούς  και αριστερούς, για… λαϊκισμό! Κατά τούτο-και επειδή δεν χάνει ευκαιρία να  παραδίδει μαθήματα σοβαρότητος ο κ.Σημίτης- επιβάλλεται να ασχοληθεί κανείς με την περιπτωσή του. Συγκεκριμένα και εφ όλης της ύλης, με αφορμή την πρόσφατη συνεντευξή του:

1)Οικονομία: Ισχυρίστηκε ότι κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση μια ισχυρή οικονομία, η οποία μπήκε με το σπαθί της στην Ευρωζώνη.

-Ψεύδος ασύστολο : Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με ψεύτικα στοιχεία και κυρίως με προβληματική Οικονομία. Οι Ευρωπαίοι το ομολόγησαν αφού είχε γίνει το κακό. Συγκεκριμένα, δεκάδες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ενωσης , Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, έχουν δηλώσει ότι η χώρα μας δεν είχε τα φόντα να μπεί στην Ευρωζώνη. Ιδού τα ονοματά τους:Ανγκελα  Μέρκελ, Πιερ Μοσκοβισί, Ζίγκμαρ  Γκάμπριελ, Χέλμουτ Σμίτ, Χέλμουτ Κόλ, Ζισκάρ ντ΄Εσταίν, Νικολά Σαρκοζί. Τέλος, ως και ο Ζακ Ντελόρ, πρώην  πρόεδρος της Κομισιόν και φίλος του Σημίτη, δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο να είχε καθυστερήσει δυό-τρία χρόνια η εισδοχή της Ελλάδος στην ΟΝΕ… Σήμερα, η πλειονότης ξέρει ότι η είσοδος στην Ευρωζώνη δεν ήταν λάθος. Ηταν έγκλημα.

-Χρέος-χρεωκοπία : Ισχυρίστηκε ότι το χρέος εκτινάχτηκε στα ύψη από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ότι η χώρα χρεωκόπησε το έτος 2008-2009.

-Ιλαρότης και ψεύδος: Ακόμη και σ΄ ένα μικρό παιδί να πείς ότι μια χώρα χρεωκοπεί μέσα  σ΄ένα χρόνο, θα βάλει τα γέλια. Οσο για το χρέος, ξέχασε ο κ.Σημίτης ότι αυτό εκτινάχτηκε από τις εξοπλιστικές δαπάνες που έγιναν επι των ημερών του και άρχισαν να πληρώνονται από την κυβέρνηση Καραμανλή.

-Ασφαλιστικό: Υπαναχώρησε, λέει, για να διατηρηθεί στη χώρα η πολιτική σταθερότητα, απολύτως απαραίτητη τόσο για την είσοδο στην ΟΝΕ όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

-Υποκρισία και ψεύδη: Μπήκαμε στην ΟΝΕ τον Ιανουάριο του 2001. Ο Σημίτης αποχώρησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία στις αρχές του 2004. Επομένως, αμα τη εισόδω στην ΟΝΕ μέχρι το τέλος του 2003, είχε την άνεση να επαναφέρει το θέμα του Ασφαλιστικού. Δεν το έπραξε γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Οσο για τους Ολυμπιακούς, κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε διότι τα έργα είχαν ήδη ξεκινήσει (και χρυσοπληρωθεί)… Παρεμπιπτόντως: οι ρυθμοί ανάπτυξης που επικαλέστηκε ο Σημίτης ως στοιχείο της ισχυρής Οικονομίας ,οφείλονταν κατά κύριο λόγο στα μεγάλα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τους οποίους ο ανεκδιήγητος αυτός πολιτικός δεν τους ήθελε, αλλά ούτε διέθετε  το σθένος να μην τους δεχθεί (αυτό ήταν εφικτό).

2)Εκσυγχρονισμός: Απολύτως τίποτε. Ο,τι βρήκε, το ίδιο παρέδωσε. Ένα κράτος ερειπιώνα. Εξαίρεση ήταν τα ΚΕΠ του Μπένου, τον οποίο εκπαραθύρωσε αργότερα από την κυβέρνηση. Α! Το ΑΣΕΠ που είχε νομοθετήσει ο αείμνηστος Αναστάσης Πεπονής, το κατέστησε διάτρητο η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και οι επόμενες.

3)Διαφθορά: Αρκεί η παράθεση ορισμένων ονομάτων υπουργών και στενών συνεργατών του κ.Σημίτη: Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσουκάτος. Και, βέβαια, το μέγα σκάνδαλο και έγκλημα του Χρηματιστηρίου.

4)Εθνικά: Με την Συμφωνία της Μαδρίτης, το 1997, η χώρα μας αναγνωρίζει για πρώτη φορά «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας  στο Αιγαίο» (ιδού οι γκρίζες ζώνες ).Και το 1999, στο Ελσίνκι, η Ελλάδα συνυπογράφει κείμενο που αναφέρει ότι υπάρχουν «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας! Εργο Σημίτη, φυσικά.

Γενικά: Πέραν αυτών, ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι μάχεται τον λαϊκισμό, ανήγγειλε το Φθινόπωρο του 2003  παροχές ύψους δέκα δις !Μπροστά στο «Πακέτο Σημίτη»-ετσι το είχαν ονομάσει τα ντελίβερι μπόις της προπαγάνδας- ωχριούσε το «Τσοβόλα δώστα όλα». Και, βέβαια, μόλις είδε ότι θα χάσει τις εκλογές, παρά την ΟΝΕ και τις παροχές, παρέδωσε την ηγεσία στον Γ.Παπανδρέου για να πιεί εκείνος το πικρό ποτήρι της ήττας. Όπως και έγινε.

Εννοείται ότι ο μικρόψυχος αυτός άνθρωπος και ολίγιστος πολιτικός ουδέποτε αισθάνθηκε την ανάγκη έστω για ελάχιστη αυτοκριτική. Τόσος ήταν πάντοτε, τόσος παραμένει. Ελάχιστος! Και δικαίως βρίσκεται προ πολλού στα σκονισμένα ερμάρια της Ιστορίας του τόπου.

Φωτό: Ο ηλεκτρικός σταθμός του Ν.Φαλήρου (1920)