Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023 - 20:43

Τσαρλς Ντίκενς: Α christmas Carol

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς αποτελεί το απόλυτο best seller όλων των αιώνων. Είναι το διήγημα που διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους μέχρι τις ημέρες μας,  εδώ και 174 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα βιβλίο καταφυγή σε κόσμους ανθρωπιάς και καλοσύνης, ένα βιβλίο που έρχεται να ζεστάνει τις καρδιές των ανθρώπων. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος, σχεδόν δύο αιώνες, που η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» (ο πρωτότυπος τίτλος «A CHRISTMAS CAROL» / «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα») κρατά αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον, καθώς οι σκληρές συνθήκες επιβιώσεως ποτέ δεν εκλείπουν από τις ζωές των ανθρώπων και όλοι πάντοτε έχουν την ανάγκη των συναισθηματικών στιγμών και αξιών.

Άλλωστε, ο Ντίκενς έγραψε το διήγημά του ενώ βρισκόταν σε άθλια οικονομική κατάσταση και βίωνε, εκτός από την φτώχεια, την κοινωνική αδικία της εποχής του. Επόμενο ήταν ο Άγγλος συγγραφέας να καταθέσει την ψυχή του πάνω στα χειρόγραφα του και να ταυτιστεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του. Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» γράφτηκε στην βικτωριανή Αγγλία, την εποχή που η χώρα βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της βιομηχανικής επαναστάσεως. Και ο Ντίκενς εκείνη την περίοδο έγραφε ασταμάτητα για την επιβίωση του.

Ποιος όμως ήταν ο Ντίκενς; Πολλά έχουν γραφεί. Ήταν ένας προλεταριακός συγγραφέας; Ένας ανθρωπιστής ή ένας πρώιμος σοσιαλιστής; Ο Όργουελ υποστήριξε ότι υπήρξε ένας γνήσιος εκφραστής της μεσαίας τάξεως. Το πιθανότερο είναι ότι έφερε πολλές αντιφάσεις μέσα του και μάλλον εξέφραζε το κατώτερο κομμάτι της μεσαίας τάξεως. Σε κάθε περίπτωση ο Ντίκενς πρέπει να πίστευε ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος μέσα από την ατομική καλοσύνη.

Στην «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» ήρωας είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμη χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο. Στο τέλος της ιστορίας, μετά από διάφορες εμπειρίες και γεγονότα, ο τσιγγούνης Σκρουτζ αλλάζει συμπεριφορά και μετατρέπεται σε φιλάνθρωπο και στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλεως του.

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», επίκαιρη όσο ποτέ, πρέπει να ξαναδιαβαστεί από όλους μας. Καλή ανάγνωση στις επόμενες σελίδες της Boulevard.

Φωτό: Η πρώτη έκδοση της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας στο Λονδίνο, 1843