Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 - 09:24

Η νεκρανάσταση του αυριανισμού

Ο ηγέτης μιας αριστερής κυβέρνησης οφείλει να έχει στο αξιακό του DNA τα βασικά  εργαλεία κατανόησης του απλού εργαζόμενου ανθρώπου. Και ένα από αυτά λέει ότι η απόλυση και η ανεργία πονάει τον οποιονδήποτε άνθρωπο σαν κάταγμα σε περίοδο όπου υπάρχει έλλειψη αναλγητικών σε όλα τα φαρμακεία του κόσμου

Το τελευταίο διάστημα προσφέρεται για σημαντικές παρατηρήσεις του πολιτικού – επικοινωνιακού τοπίου καθώς υπάρχουν στιγμιότυπα που μόνο όροι μεταφυσικής και ψυχανάλυσης μπορούν να εξηγήσουν.

Και αυτό γιατί υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι κάτι νεκρό …ανασταίνεται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα. Και για να το πούμε λίγο πιο …μαρξιστικά: Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα του αυριανισμού.

Η υπενθύμιση –και αυτή υπό το μαρξιστικό πρίσμα – είναι αναγκαία για τους νεότερους αναγνώστες: Αυριανισμός είναι η εκδοχή του λαϊκισμού που ενώνει εις σάρκαν μίαν την ύπουλη εκδοχή των πολιτικών συμπεριφορών με όλες τις λαϊκίστικες μορφές δημοσιοποίησης που οδηγούν σε διαπόμπευση ανθρώπων οι οποίοι δεν εξυπηρετούν την κυρίαρχη ομάδα της εξουσίας. Το παράδειγμα Πολλάκη είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη αυτού του νοσήματος μιλώντας στην ιατρική γλώσσα που ο ίδιος φαίνεται να επιμένει να αγνοεί. Κατά παράβαση των βασικών κανόνων δεοντoλογίας της επιστήμης την οποίαν ο υπουργός Υγείας ως ιατρός έχει ορκιστεί να υπηρετεί. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον σεβασμό στον άνθρωπο υπό όλες του τις ιδιότητες.

Αλλά το πρόβλημα δεν αφορά στην προσωπικότητα του υπουργού που έχει υιοθετήσει βασικά χαρακτηριστικά του διαδικτυακού θορυβοποιού (troll) που εφορμά με όσα όπλα προσφέρει η διαδικτύωση ενάντια σε όποιον ό,τι εκφράζει αντικυβερνητικό λόγο. Καφενειακό ύφος, διχαστικός πατερναλισμός (βλ. ανακοίνωση Γεροβασίλη για την μη κάλυψη της ευρωμεσογειακής συνόδου από ιδιωτικά κανάλια), μαγκιά υπό την αρνητική της εκδοχή, αγοραίος και βίαιος λόγος, ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, διχαστικές μέθοδοι, ενέσεις μίσους.

Ο εκνευρισμός του ίδιου του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΔΕΘ στην ερώτηση της δημοσιογράφου του «Alpha» ήταν δηλωτικός αυτής της συμπεριφοράς. Όσο και αν μια δημοσιογραφική ερώτηση πρέπει να υπηρετεί όχι προσωπικά αλλά συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου ή ομάδων που θίγονται από την κυβερνητική πολιτική, ο ηγέτης μιας αριστερής κυβέρνησης οφείλει να έχει στο αξιακό του DNA τα βασικά  εργαλεία κατανόησης του απλού εργαζόμενου ανθρώπου. Και ένα από αυτά λέει ότι η απόλυση και η ανεργία πονάει τον οποιονδήποτε άνθρωπο σαν κάταγμα σε περίοδο όπου υπάρχει έλλειψη αναλγητικών σε όλα τα φαρμακεία του κόσμου.

Η ανάρτηση εις βάρος της δημοσιογράφου από τον υπουργό Υγείας ήταν άκρως ενδεικτική. Όχι μόνο για την ταχύτατη μετατροπή της υποψίας σε βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη Αριστερά  δεν κυβερνά αλλά εκδικείται για το γεγονός ότι δεν κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Αλλά και για το ότι επιδίωξή της είναι να οικοδομήσει δια της βίας μια στρατιά ΜΜΕ που θα τη στηρίζει σε ό,τι και αν λέει και σε ό,τι και αν κάνει. Και όλα αυτά υπό την αίγλη ενός ηθικού πλεονεκτήματος που, πλέον, έχει πάρει την άγουσα για τα αζήτητα. Αγνοώντας και προσπερνώντας το γεγονός ότι ενστερνίζεται τις μεθόδους που κάποτε έφερνε η «Αυριανή» στα περίπτερα. Φωτογραφίες του Κ.Μητσοτάκη με υποτιθέμενους ναζί. Της συζύγου του Α. Παπανδρέου, με μια πρωτόφαντη, για την εποχή, γυμνή χυδαιότητα και πολλά άλλα. Βέβαια, τότε δεν υπήρχε το Facebook και όλα φάνταζαν λίγο πιο συγκεκριμένα. Αλλά χυδαία.

Ο υπουργός υγείας ως επικοινωνιακός σεκιουριτάς του πρωθυπουργού το ίδιο κάνει. Η σημερινή επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, αγνοεί έναν από τους βασικότερους κανόνες της δημοσιογραφίας, όπως τον είχε περιγράψει ο Τζωρτζ Όργουελ: «Δημοσιογραφία είναι να δημοσιοποιείς ό,τι δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί κάποιος. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις»…

ΦΩΤΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ