Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023 - 02:09

Προεκλογική ευθεία ενόψει

Είτε οι εκλογές γίνουν αρχές καλοκαιρού του 2022, είτε το φθινόπωρο, είτε κανονικά στην ώρα τους τον Ιούνιο του 2023, όπως και να έχει, η χώρα εισέρχεται σε μία προεκλογική περίοδο. Κι αναλόγως των συνθηκών, θα δείξει αν η περίοδος αυτή θα είναι παρατεταμένη ή σχετικά σύντομη. 
 
Από τον Ηλία Δημητρέλλο 
 
Είναι σαφές ότι η ΝΔ διατηρεί από τις εκλογές του 2019 ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα περί της δέκα μονάδες, που υπό κανονικές συνθήκες δεν ανατρέπεται. Πιο πιθανό είναι να αυξηθεί, παρά να μειωθεί. Τηρουμένων των συνθηκών και των δυσκολιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση τα έχει πάει αρκετά καλά μέχρι σήμερα, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Χωλαίνει σε  άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια, αλλά το πρόσημο είναι θετικό. Και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να συνέλθει από την συντριπτική ήττα του στις προηγούμενες εκλογές. Φαίνεται ότι για κάποιοι μυστήριο λόγο είχαν πιστέψει το 2019 ότι θα ξανακέρδιζαν ή έστω θα έχαναν με μικρή διαφορά που θα τους επέτρεπε να επανέλθουν στην εξουσία σύντομα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Κουμουνδούρου είναι ότι είναι πολύ νωπή ακόμη η θύμηση της περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας, οι οποίες κάθε φορά δίνουν την εξουσία. Και αυτό δεν ξεπερνιέται εύκολα.
 
Υπάρχουν όμως πάντα και οι αστάθμητοι παράγοντες που ανατρέπουν δεδομένα και συσχετισμούς. Η τραγωδία στο Μάτι φερ’ ειπείν, ήταν ομολογουμένως ο καταλυτικός παράγων για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο μετά. Αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού κλόνισαν για πρώτη φορά το imperium της ΝΔ αμφισβητώντας την ικανότητά της να διοικεί αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλος και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί ενδιάμεσα. Πόσω μάλλον όταν η πανδημία ευρίσκεται αυτή τη στιγμή σε έξαρση απειλώντας με εκατόμβες νεκρών τον χειμώνα που έρχεται, και το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στο κόκκινο, ενώ τα νοικοκυριά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία πρωτοφανή ακρίβεια σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στην ενέργεια, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους όσο και της οικονομίας. 
 
Σημαντικός αστάθμητος παράγων, φυσικά, η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές. Είναι δύσκολο να προδικάσεις πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα όταν θα γνωρίζει ότι είναι μάλλον αδύνατο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα ενισχυθούν τα μικρά κόμματα, γεγονός που θα κόψει ψήφους από τα μεγάλα, ή θα προκύψει τάση τα δύο μεγάλα κόμματα να εξαϋλώσουν τα μικρότερα σε ένα ξεκαθάρισμα των μεταξύ τους λογαριασμών σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποτραπεί η ακυβερνησία της χώρας; Κι αν η ΝΔ οριακά δεν πετύχει την αυτοδυναμία, θα καταφέρει να πάει άμεσα ο κ. Μητσοτάκης σε δεύτερες εκλογές; 
 
Αλλά και η εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι παράγων που μπορεί να ανακατέψει την τράπουλα. Σε συνδυασμό πάντως και με την απλή αναλογική. Αν φερ’ ειπείν εκλεγεί ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος έχει απορρίψει κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταφέρει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο; Δύσκολο. Αν εκλεγεί ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Ανδρουλάκης, θα μπορέσει η πολύ πιθανή σχηματισθείσα τρικομματική συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜΕΡΑ μετά τις εκλογές να συγκεντρώσει τόσες έδρες που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει, έστω και με την ανοχή του ΚΚΕ;
 
Ο χειμώνας θα είναι πολύ κρίσιμος, και ο τρόπος που θα βγει η χώρα το Μάρτιο, θα κρίνει εν πολλοίς και τις εκλογές. Αν όλα κυλίσουν σχετικά ομαλά μέχρι τότε, η ΝΔ θα διατηρήσει το μεγάλο προβάδισμά της και θα κερδίσει με άνεση τις εκλογές, οι οποίες μάλλον θα επισπευθούν. Ειδεμή, οι εκλογές θα πάνε πιο πίσω, οπότε και πάλι η ΝΔ θα είναι μεν η νικήτρια, αλλά ενδεχομένως όχι με τόσο μεγάλη διαφορά που θα της επιτρέψει να καθορίσει αποκλειστικά εκείνη τις εξελίξεις.