Ο Ερντογάν όμηρος των ΗΠΑ

Τούρκος αρθρογράφος παρουσιάζει τον Ερντογάν ως όμηρο των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Αιτία οι παράνομες σχέσεις του με τους τζιχαντιστές, τον ISIS και τον Ιρανοαζέρο Ριζά Σαράφ, που είναι προφυλακισμένος στις ΗΠΑ.
Του Αχμέτ Γκιουρσού*
"Η Τουρκία απειλείται. Από τι απειλείται η χώρα μας το εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), των Κούρδων της Συρίας, Σαλίχ Μουσλίμ:
«Η δίκη του Ριζά Σαράφ επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια ορισμένων στην Τουρκία. Αυτό το σπαθί κάποιοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να το αφήσουν να πέσει στα κεφάλια τους. Και η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στις ΗΠΑ, που κρατούν στα χέρια τους τον Σαράφ και το σχοινί των εξελίξεων. Θα δούμε αν οι ΗΠΑ αφήσουν το σπαθί να πέσει στα κεφάλια τους ή αν θα το κρατήσουν ως χαρτί εκβιασμού...».
Θυμηθείτε, ο Σαράφ ήταν νούμερο ένα πρόσωπο στην Τουρκία. Η κυβέρνηση τον είχε στα όπα-όπα, είχε θέση στο κέντρο του Πρωτοκόλλου, ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να κάνει τα πάντα στην Τουρκία.
Και πάλι θυμηθείτε. Ο Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν επικεφαλής τότε μιας ισχυρής κυβέρνησης, είχε δηλώσει ότι «είμαστε οι συμπροεδρεύοντες του Σχεδίου της Διευρυμένης Μέσης Ανατολής».
Και η Τουρκία, μέσα σε μια εβδομάδα, από το «Αδελφέ μου Άσαντ», πέρασε στην πολιτική του «Ο Άσαντ είναι ένας κακούργος, που σκοτώνει τον λαό του».
Και το πιο σημαντικό. Κάναμε και επίσημες δηλώσεις ότι «Θα προσευχηθούμε στο τέμενος Εμεβί της Δαμασκού».
Όμως, ακολουθώντας τις πολιτικές των ΗΠΑ, ορίστε πού φθάσαμε.
Φθάσαμε στο σημείο η Τουρκία να είναι υπό απειλή...
Άτομα όπως ο Σαλίχ Μουσλίμ, που ξεροστάλιαζαν μέχρι χθες στην εξώπορτα της Τουρκίας, βρήκαν το θάρρος να κάνουν δηλώσεις του τύπου: «Όλα τα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου είναι στα χέρια των ΗΠΑ και της Ρωσίας».
Ο Σαλίχ Μουσλίμ έφθασε στο σημείο να δηλώνει: «Ό,τι και να πούνε, είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που ίδρυσαν τον ISIS. Οι Ρώσοι διαθέτουν φακέλους με ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τον ISIS.
Και τη δυνατότητα να αναδειχτεί ο Σαλίχ Μουσλίμ σε παράγοντα στη Βόρεια Συρία και να είναι απαραίτητος στην αντιμετώπιση του ISIS τη δώσαμε εμείς με τις πολιτικές μας.
Οι πολιτικές που ακολουθήσαμε για την ίδρυση ενός σουνιτικού ισλαμικού κράτους στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας ήταν από την αρχή λάθος. Όμως, στο σημείο που φθάσαμε τα πράγματα άλλαξαν.
Ορισμένοι θα απορήσουν, όμως, αν θα έπρεπε να υποστηρίξουμε τον ISIS, για να εξυπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, εγώ δεν θα είχα αντίρρηση. Αν χρειαζόταν, θα στήριζα την Τουρκία στο θέμα αυτό.
Όμως αν το όλο θέμα έχει κάποιες αδύναμες πτυχές, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Και αλλάζουν γιατί το θέμα ξεφεύγει από το εθνικό συμφέρον και μετατρέπεται σε ζήτημα σχέσεων ενός ατόμου με την υπόθεση του ISIS και έτσι το όλο θέμα αρχίζει να αποτελεί απειλή για την Τουρκία.
Συμπερασματικά, αν, όπως λέγεται, υπάρχουν ντοκουμέντα και πληροφορίες στα χέρια της CIA για κάποιους ιθύνοντες στην Τουρκία, τότε ασφαλώς αυτά είναι υλικό με το οποίο μπορούν να τους εκβιάσουν.
Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει;
Μπορεί να πάρει αποφάσεις, που θα προστατέψουν τα εθνικά μας συμφέροντα;
Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι καθοριστικής σημασίας.
Αν δεν μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι όμηρος ενός ατόμου, το οποίο εκβιάζεται και υποτάσσεται στις επιταγές των διεθνών παικτών και θα πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί το όλο θέμα.
Αν η κυβέρνηση λάβει αποφάσεις με βάση τα εθνικά συμφέροντα, αγνοώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι θυσιάζει έναν άνθρωπο στον οποίον οφείλει την ύπαρξή της.
Από τη στιγμή δε που δεν μπορεί να το κάνει... Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη απειλή.
Σε μια τέτοια κατάσταση η κυβέρνηση είτε θα εφαρμόσει εθνικές πολιτικές με βάση τα συμφέροντα της χώρας, είτε θα υποκύψει στις πιέσεις και τις απειλές και θα υποχρεώσει την Τουρκία να ηττηθεί στη Μέση Ανατολή και να αποδεχτεί τη δημιουργία του κουρδικού διαδρόμου που φθάνει μέχρι τη Μεσόγειο.
Όμως η κατάσταση δεν θα σταματήσει εκεί. Στην περιοχή που η Τουρκία δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα επιτρέψω κάτι τέτοιο», θα δημιουργηθεί ένα κουρδικό κράτος, όπως το επιδιώκει ο Σαλίχ Μουσλίμ και όπως το σχεδίασε η Δύση.
Θα δούμε, θα παρακολουθήσουμε τι θα κάνει η Τουρκία, όσο είναι υπό τον έλεγχο του Ερντογάν...
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, που στην αρχή έλεγε ότι είναι ισότιμος εταίρος με τις ΗΠΑ και τη Δύση, έπεσε σε αυτό το επίπεδο.
Είχε πάντα τρεις αδυναμίες:
Η μια ήταν η αδυναμία στα λεφτά.
Η άλλη η ιδεολογία που τρεφόταν από την εχθρότητα προς τον Κεμάλ.
Η τρίτη, ο στρατολογημένος τύπος και τα ΜΜΕ, που δεν επισήμαναν ποτέ τα λάθη του.
Τώρα δεν λέει στην τύχη ότι «θα δώσω υπηκοότητα στους Σύρους πρόσφυγες».
Δεν θέλει την προεδρία χωρίς αρμοδιότητες...
Όμως ξέρει ότι ήδη έχει αρχίσει να βουλιάζει... "
Πηγή: Yeniçağ Gazetesi