Τετάρτη, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2024 - 00:35

Κατήφορος

Λέγεται ότι σε πολλές χώρες καθρέφτης της κοινωνίας είναι και το ποδόσφαιρό της! Έχω ξαναγράψει για τη βία στα γήπεδα, αλλά αυτά που συνέβησαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ δείχνουν τον κατήφορο που δεν έχει τέλος.

Ξεκινώ από τη σύσκεψη μια ημέρα πριν από  τον αγώνα όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν αριθμημένα εισιτήρια για το γήπεδο, κάτι που θα σήμαινε ότι ο κάθε οπαδός θα καθόταν όπου να ’ναι και άρα σε περίπτωση επεισοδίων θα έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Σε κάποιες θύρες του γηπέδου μάλιστα δεν υπήρχαν καν τουαλέτες… απίστευτα πράγματα και απόλυτα «ελληνικές καταστάσεις» που δείχνουν ότι αυτή η πολιτεία κινείται σαν… ανέκδοτο.

Προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο και δεδομένου ότι φίλαθλοι είχαν κλείσει ξενοδοχεία, άνθρωποι ήρθαν από Αμερική και Αυστραλία γι’ αυτό το παιχνίδι, ο τελικός αποφασίστηκε να διεξαχθεί κανονικά.
Τα όσα προηγήθηκαν του αγώνα ήταν και αυτά θλιβερά… Τρομερά επεισόδια, μολότοφ, ξύλο μεταξύ οπαδών, ο θεός να τους χαρακτηρίσει φιλάθλους με την Αστυνομία να μην προχωρά σε καμιά σύλληψη!!!

Ο αγώνας ξεκίνησε μάλιστα με μισή ώρα καθυστέρηση μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και ο τελικός γιορτή έγινε τελικός «ντροπή», όχι δηλαδή ότι είναι και πρώτη φορά που γίνονται επεισόδια σε ελληνικούς αγώνες, μα κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος.

Να θυμίσω δε ότι 48 ώρες νωρίτερα ένας οπαδός του ΠΑΟΚ είχε πεθάνει σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Γιατί; Γιατί είχε έρθει από την Κύπρο να δει την ομάδα του στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΠΑΟ. Με τη λήξη τον κυνήγησαν κουκουλοφόροι και για να σωθεί πανικόβλητος βγήκε στον δρόμο και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να μείνει κλινικά νεκρός.

Ούτε αυτό το νωπό θλιβερό περιστατικό που κατέληξε σε τραγωδία πτόησε τους ανεγκέφαλους…

Πρέπει κάποτε όλοι οι μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου που θέλουν εξυγίανση να κάτσουν σε ένα τραπέζι τίμια και να πάρουν αποφάσεις για να γίνει και πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο σοβαρό και ελκυστικό και να ξαναγυρίσουν οι οικογένειες στα γήπεδα. Πόσο θα κρατάει η ανοχή; Πόσο πια η ατιμωρησία στη βία; Ποιος θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του; Ακούει η πολιτεία; Ή κάθε πέρυσι και καλύτερα;

Φωτό: Knut Arne Aarset