Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024 - 03:47

Κινητό στην άκρη!

Στην σύγχρονη εποχή μας που όλα «τρέχουν», αγρότες, ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, γάμος ομόφυλων ζευγαριών, η είδηση πέρασε στα ψιλά από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης!
 
Ο Δήμος Νέας Υόρκης υπέβαλλε μήνυση στις πλατφόρμες κολοσσούς - μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας πως τα σχέδιά τους στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται την ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών.
 
Σύμφωνα με την άποψη του Δήμου, αυτό έχει ως συνέπεια ένα κόστος για την πόλη 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχετικά προγράμματα και υπηρεσίες υγείας κάθε χρόνο.
 
Η μήνυση στρέφεται κατά των TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat και Youtube, με την Νέα Υόρκη να θεωρεί τις πλατφόρμες υπεύθυνες για την άνοδο των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης!
 
Αν διαβάσουμε πολύ προσεκτικά αυτές τις λίγες λέξεις καταλαβαίνουμε ή πρέπει να καταλάβουμε σε βάθος, τι σημαίνει αυτό για γενιές νέων ανθρώπων, για τα δικά μας παιδιά, τα εγγόνια μας, την νεολαία του αύριο, τη νεολαία του μέλλοντος!
 
Θα σας παρακαλέσω να σκεφτείτε λίγο και να μην το προσπεράσουμε τόσο απλά…
 
Περάστε από μια στάση λεωφορείου, έχετε δει νέους να κρατούν ένα βιβλίο περιμένοντας το λεωφορείο ή μήπως είναι όλοι με ένα κινητό στο χέρι;
 
Μπείτε σε ένα μεγάλο καφέ. Μήπως οι περισσότεροι ακόμη και ένα ζευγάρι ή μια παρέα έξι νέων δεν βλέπουν όλοι τα κινητά τους και δεν μιλάνε καν μεταξύ τους;
 
Έχετε δει κανέναν να διαβάζει βιβλίο; Από τύχη ίσως να δείτε έναν πιο ηλικιωμένο να διαβάζει κάποια εφημερίδα πολιτική ή αθλητική και αυτό σπάνια.
 
Γνωρίζετε άραγε ότι υπάρχει πτέρυγα στο νοσοκομείο Παίδων, που εδώ και χρόνια έχουν νοσηλευτεί παιδιά λόγω του εθισμού τους στα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ; 
 
Σε πρόσφατη δήλωση της στην εφημερίδα στην «Καθημερινή» η καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Μαρίνα Τσολιά, είχε τονίσει πως
 
«Είναι το μόνιμο παράπονο των γονιών. Τα παιδιά δεν διαβάζουν στο σπίτι βιβλία, γιατί είναι συνεχώς μπροστά σε ένα τάμπλετ».
 
Και το βασικό ερώτημα εδώ είναι οι γονείς τι κάνουν; Δεν επιβλέπουν τα παιδιά τους;
 
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν παιδιά 5 και 6 ετών που μόλις ξυπνούν ορμούν να πάρουν κινητό για να «παίξουν» πριν πάνε σχολείο ή ακόμη και πριν να κοιμηθούν;
 
Στην εποχή όπου μαμά και μπαμπάς δουλεύουν ατέλειωτα και λείπουν από το σπίτι για να μην «λείψει τίποτα στο παιδί» και να τα έχουν όλα, φθάνουν στο σημείο να λείπουν οι ίδιοι οι γονείς από το σπίτι! Οι «νταντάδες» συνήθως έχουν την πιο εύκολη λύση να «διδάξουν» το παιδί με το δικό
τους κινητό για να το απασχολήσουν και να έχουν την ησυχία τους…
 
Έτσι οι γονείς πολύ σύντομα χάνουν τον έλεγχο του παιδιού με τις γνωστές συνέπειες. 
 
Καβγάδες ένταση νεύρα, αλλά ποιος φταίει γι αυτό; Τα παιδιά σίγουρα πάντως όχι γιατί όπως έλεγαν σοφά οι παλαιότεροι ημών «το παιδί και το σκυλί όπως το μάθεις»!
 
Αν λοιπόν αφήνουμε στην τύχη τα παιδιά μας για να έχουμε ησυχία, για να δούμε τηλεόραση για να μην φωνάζουν και τους δίνουμε απλόχερά και επι ώρες ένα κινητό και ένα τάμπλετ τότε θα πρέπει ως γονείς να είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες του μέλλοντος.
 
Αυτό που συνέβη στην Αμερική, θα έρθει και εδώ και δεν θα αργήσει…
 
Άλλωστε ότι είναι αρνητικό έχουμε μια μαγική ικανότητα σε αυτή τη χώρα να το εφαρμόζουμε αμέσως, σε αντίθεση με ότι είναι καλό που αργούμε πολύ να το αποδεχθούμε.
 
Για να έχουμε συνεπώς μια νεολαία όπως αυτή που θα θέλουμε και όχι με ξύλο, μαχαιρώματα, βία και κακοποιήσεις ας ασχοληθούμε με τα παιδιά μας λιγάκι. 
 
Ας παίξουμε, ας τους μιλήσουμε, ας έρθουμε κοντά τους μην τα εγκαταλείπουμε μπροστά σε μια οθόνη, είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε σ αυτό τον κόσμο.
 
Παίξτε με τα παιδιά σας, διαβάστε μαζί τους βιβλία, βγείτε μια βόλτα κι αφήστε το κινητό στην άκρη!