Τρίτη, 28 Νοέμβρη, 2023 - 13:27

Σαράντα χρόνια Ελλάδα - Ευρώπη

Χρονολόγιο σημαντικών γεγονότων από την πρώτη διεύρυνση της ΕΟΚ μέχρι τη σήμερα (1973-2021).
 
Επιμέλεια Ανδρέας Σιδέρης 
 
Η μετεγκατάσταση της Ευρώπης από την Κρήτη -όπου την είχε μεταφέρει ο ερωτευμένος Δίας όταν την άρπαξε από τη Φοινίκη, μεταμορφωμένος σε λευκό ταύρο-στις Βρυξέλλες, με θεσμική υπόσταση (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, 1957), απαίτησε το προηγούμενο πέρασμά της από τη μυθολογία, στην Ιστορία και τη μακραίωνη παραμονή της στο πεδίο του εργώδους πολιτικού στοχασμού.
 
Σήμερα, σε έναν κόσμο τόσο βαθιά παγκοσμιοποιημένο μόνο η πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε γεωστρατηγικό.
 
Μπορεί, όμως, η σημερινή Ευρώπη να αναλάβει τέτοιο ρόλο;
 
Μεταξύ 23-26 Μαΐου του 2019 διεξήχθησαν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης: 751 αντιπρόσωποι, 28 κράτη μέλη, 500 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν για μία Ένωση, που «ο κοινός σκοπός», αν μη τι άλλο, αποτελεί ένα sui generis εγχείρημα, εάν δεν έχει ήδη διαγραφεί από την ευρωπαϊκή συνείδηση.
 
Βρισκόμαστε μπροστά στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική: κοινωνική, θεσμική, οικονομική, γεωπολιτική, ενεργειακή, που θέτει σε επισφάλεια όχι μόνον την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως οικοδομήθηκε από τους πατέρες της, Monnet, Schuman, De Gasperi, Spinelli, Adenauer, κ.α. στο όνομα της ειρήνης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας με στόχο να φτάσουμε σε ένα «βίο κοινών μελημάτων» (Χρυσοχόου, 2021) και να αναπτύξουμε μέσα από την ευρωπαϊκή συναλληλία την πολιτική ολοκλήρωση και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας, ζει πια, ως όραμα μόνο, στο μυαλό και στη ψυχή των πιο αιθεροβαμόνων ευρωπαίων.
 
Με απόλυτο σεβασμό στη λογική των Monnet και Schuman η οποία στο μέτρο του δυνατού ορθά λειτούργησε μέχρι σήμερα, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι πλέον η λογική της επενεργούμενης διάχυσης (spillover effect), δηλαδή της σταδιακή οικονομικής ολοκλήρωσης η οποία εδραιώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και στη συνέχεια αυτή δημιουργεί την ανάγκη για μεγαλτερο επίπεδο ολοκλήρωσης πλέον είναι παρωχημένη, και μοιάζει με έναν vintage ρομαντισμό.
 
Ο μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενος αλγόριθμος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αντιευρωπαϊκό μέτωπο, κυρίως μέσω της ακροδεξιάς, με την συνεχή ανάδειξη των εθνικών εγωισμών, το οποίο φαίνεται ισχυρότερο από ποτέ. Στη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα οι -ισμοί, με πρώτο τον οικονομικό εθνικισμό, κλονίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ ο μακιαβελικός κυνισμός και το εθνικό συμφέρον εμφανίζονται ως οι ισχυροί παράγοντες που θολώνουν αν δεν καθιστούν αδύνατον το όραμα μιας υπερεθνικής Ευρώπης Ολοκληρωμένων Κοινών Πολιτικών.
 
1 Ιανουαρίου  1973 
Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχωρούν στην ΕΟΚ
 
14 Σεπτεμβρίου 1974
Θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 
 
12 Ιουνίου 1975
Υποβολή της αίτησης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα
 
Ιούλιος 1976 
Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα 
 
20 Σεπτεμβρίου 1976
Υπογραφή της Πράξης για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καθολική ψηφοφορία 
 
6-7 Ιουλίου 1978 
Υιοθέτηση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βρέμης, του γαλλογερμανικού σχεδίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος
 
28 Μαΐου 1979
Υπογραφή στην Αθήνα της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα
 
7-10 Ιουνίου  1979 
Πρώτες άμεσες εκλογές για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 
1 Ιανουαρίου  1981
Ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα
 
17-19 Ιουνίου 1983
Υπογραφή της «Πανηγυρικής Διακήρυξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στουτγάρδης
 
7 Ιανουαρίου 1985 
Ο Jacques Delors διορίζεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 
14 Ιουνίου 1985
Υπογραφή της Συμφωνίας του Σένγκεν
 
1 Ιανουαρίου  1986 
Η Πορτογαλία και η Ισπανία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα 
 
17-18 Φεβρουαρίου 1986
Υπογράφεται η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (ΕΕΠ) για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. 
 
14 Απριλίου  1987
 Η Τουρκία ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή κοινότητα.
 
1 Ιουλίου 1987
Έναρξη της  ισχύος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πράξης (ΕΕΠ)
 
11-13 Φεβρουαρίου 1988
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών υιοθετεί το «Πακέτο» Ντελόρ Ι. 
 
Το 1982 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου-που μέχρι τις εκλογές του 1981 υποστήριζε την έξοδο της Ελλάδας από την τότε ΕΟΚ- ξεκινούσε μια διαπραγμάτευση με την ΕΟΚ για ένα ειδικό οικονομικό πρόγραμμα που θα αντιστάθμιζε τις αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία που είχε η είσοδος στην Κοινή Αγορά.  
 
Το αίτημα θα αντιμετωπιστεί θετικά την επόμενη χρονιά και έτσι θα διαμορφωθούν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.
 
Με αυτόν τον τρόπο, όπως και με τη συμμετοχή της Ελλάδας εξαρχής στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα ξεκινήσει η ιστορία των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς την ελληνική οικονομία.  
 
Το πρώτο μεγάλο πακέτο θα μείνει στην ιστορία όχι τόσο με το τυπικό του όνομα (Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 1989-1993) αλλά ως «Πακέτο Ντελόρ» από το όνομα του Γάλλου σοσιαλιστική προέδρου της Κομισιόν που εκτός των άλλων διαμόρφωσε την πορεία της ΕΟΚ προς το Μάαστριχτ.
 
 
 
Σεπτέμβριος -Δεκέμβριος 1989
Τα κομμουνιστικά καθεστώτα καταρρέουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 
 
9 Νοεμβρίου 1989 
Πτώση του τείχους του Βερολίνου, πέντε μέρες αφότου μισό εκατομμύριο άνθρωποι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους του Ανατολικού Βερολίνου.
 
8-9 Δεκεμβρίου 1989
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Στρασβούργου υιοθετεί τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων των Εργαζομένων.
 
3 Οκτωβρίου  1990 
Επανένωση της Γερμανίας
 
1990-1991
Προοδευτική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου
 
7 Φεβρουαρίου  1992 
Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Συνθήκη του Μάαστριχτ. Έναρξη ισχύος: 1η Νοεμβρίου 1993. Σκοπός: προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και θέσπιση ορισμένων στοιχείων της πολιτικής ένωσης (ιθαγένεια, κοινή πολιτική εξωτερικών και εσωτερικών υποθέσεων). Κυριότερες αλλαγές: ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέσπιση της διαδικασίας συναπόφασης που ενισχύει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων. Νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, π.χ. στους τομείς της άμυνας, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.
 
1 Ιανουαρίου  1993 
Κατάργηση των ελέγχων των εμπορευμάτων και των προσώπων στα εσωτερικά σύνορα, ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. 
 
1 Ιανουαρίου  1995
 Η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 
26 Μαρτίου 1995
Έναρξη της ισχύος των Συμφωνιών Σένγκεν
 
2 Οκτωβρίου 1997
Υπογραφή συνθήκης του Άμστερνταμ.
Έναρξη ισχύος: 1η Μαΐου 1999. Σκοπός: μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ εν όψει της προσχώρησης νέων κρατών μελών στην Ένωση. Κυριότερες αλλαγές: τροποποίηση, νέα αρίθμηση και ενοποίηση των Συνθηκών ΕΕ και ΕΟΚ. Μεγαλύτερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων
 
30 Ιουνίου 1998
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη. 
 
10-11 Δεκεμβρίου 1999
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι. Συμφωνήθηκε, ότι η Ελλάδα θα αποσύρει το βέτο της και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε, με δύο ανταλλάγματα· πρώτον, την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε με το επόμενο κύμα διεύρυνσης της Ένωσης, ανεξάρτητα αν θα έχει επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και δεύτερον, εάν διμερείς προσπάθειες επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών δεν στεφθούν με επιτυχία μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, τότε οι δύο χώρες να συμφωνούσαν να καταφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
2 Ιανουαρίου του 2001
Η Ελλάδα γίνεται το δωδέκατο μέλος της ζώνης του ευρώ.
 
26 Φεβρουαρίου 2001
Υπογραφή της Συνθήκης της Νίκαιας.
Έναρξη ισχύος: 1η Φεβρουαρίου 2003. Σκοπός: μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων, ώστε να μπορεί η ΕΕ να λειτουργεί αποτελεσματικά μετά την αύξηση των κρατών μελών της σε 25. Κυριότερες αλλαγές: μέθοδοι τροποποίησης της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανακαθορισμός του συστήματος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.
 
Ιανουάριος 2002
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, αντικαθιστά τα εθνικά νομίσματα των περισσότερων κρατών-μελών της εποχής εκείνης
 
1 Μαΐου 2004 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 
29 Οκτωβρίου 2004
Τα 25 κράτη - μέλη Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράφουν τη «Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης». Σκοπός του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τη λήψη των αποφάσεων και τη διαχείριση της πολυμελούς πλέον Ε.Ε, ενώ προβλέπει τη δημιουργία του αξιώματος του ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών. Για να τεθεί σε ισχύ το Ευρωσύνταγμα θα πρέπει να κυρωθεί από το σύνολο των 25 κρατών - μελών.
 
19 Απριλίου 2005
Η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Υπέρ ψηφίζουν 268 βουλευτές (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), κατά 17 (ΣΥΝ - ΚΚΕ), ενώ απέχουν 15.
 
29 Μαΐου 2005
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι ψηφίζουν «όχι» στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.
 
1 Ιουνίου 2005
Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ψηφίζουν «όχι» στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.
 
30 Ιουνίου 2005
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου επικυρώνει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Υπέρ ψηφίζουν 30 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και Ευρωπαϊκή Δημοκρατία) και κατά 19 (ΑΚΕΛ), ενώ ένας βουλευτής απέχει.
 
1 Ιανουαρίου 2007
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στην Ε.Ε, που αριθμεί 27 κράτη - μέλη.
 
13 Δεκεμβρίου 2007
Οι «27» υπογράφουν τη Νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Έναρξη ισχύος: 1η Δεκεμβρίου 2009. Σκοπός: να γίνει η ΕΕ πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και πιο ικανή να αντιμετωπίζει "με μία φωνή" παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή.
 
Κυριότερες αλλαγές: πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλαγή των διαδικασιών ψηφοφορίας στο Συμβούλιο, πρωτοβουλία των πολιτών, μόνιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νέος Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, νέο διπλωματικό σώμα της ΕΕ. Η Συνθήκη της Λισαβόνας αποσαφηνίζει ποιες εξουσίες:
- ανήκουν στην ΕΕ
- ανήκουν στα κράτη μέλη της ΕΕ
- είναι κοινές για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.
 
16 Οκτωβρίου 2008
Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση αποτελεί το κυρίαρχο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες της Ε.Ε εκφράζουν τη δέσμευσή τους να ενεργήσουν με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο για να προστατεύσουν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πολιτών.
 
4-7 Ιουνίου 2009
Διεξάγονται ευρωεκλογές στα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσέλευση στις κάλπες καταγράφει ιστορικό χαμηλό, ενώ συνολικά σημειώνεται άνοδος της Δεξιάς και άκρας Δεξιάς και μείωση αντιστοίχως των δυνάμεων της Αριστεράς.
 
2 Μαΐου 2010
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης αποφασίζουν να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 80 δισεκατομμύρια θα δοθούν από την Ε.Ε. και τα 30 δισεκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την «ενεργοποίηση» του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, ο οποίος θα είναι «καθοριστικός» για τη «διατήρηση της σταθερότητας στη ζώνη ευρώ».
 
28 Νοεμβρίου 2010
Η Ε.Ε. συμφωνεί να στηρίξει την ιρλανδική οικονομία για να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ευρώ.
 
 
11 Ιουλίου 2011
Οι χώρες της Ευρωζώνης υπογράφουν συνθήκη για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα μπορεί να δανείζει έως και 500 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
 
1 Νοεμβρίου 2011
Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλαμβάνει ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, διαδεχόμενος τον Γάλλο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
 
2 Φεβρουαρίου 2012
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ): Η Συνθήκη για τη θέσπιση του ΕΜΣ υπεγράφη στις 2 Φεβρουαρίου 2012 και είχε επικυρωθεί από όλα τα 17, τότε, κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έως τις 8 Οκτωβρίου 2012, οπότε και εγκαινιάστηκε τυπικά ο ΕΜΣ. Η πολιτική απόφαση για τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2010. Προστέθηκε δε, στο άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας, μνεία μηχανισμού που συστήνουν οι χώρες της ζώνης του ευρώ.
 
21 Φεβρουαρίου 2012
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν τους όρους του δεύτερου προγράμματος για τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας (“κούρεμα χρέους”), καθώς και ενισχυμένη εποπτεία.
 
 
 
 
 
1 Ιανουαρίου 2013
Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, γνωστή ως “δημοσιονομικό σύμφωνο". Στόχος της είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη.
 
25 Μαρτίου 2013
Το Eurogroup καταλήγει σε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Στόχος είναι η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
 
1 Ιουλίου 2013
Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
1 Ιανουαρίου 2014
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η συνοχή, η περαιτέρω ολοκλήρωση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, η μετανάστευση, οι πολιτικές ελέγχου των συνόρων και κινητικότητας, καθώς και η θαλάσσια πολιτική.
 
5 Ιουλίου 2015
Το Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015 προκηρύχθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου 2015, με διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 28 Ιουνίου του 2015 και διεξήχθη μία εβδομάδα αργότερα, στις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%.
 
25 Μαρτίου 2017
60ή επέτειος της ΕΕ: Οι 27 ηγέτες χωρών της ΕΕ συναντώνται στη Ρώμη για τον εορτασμό της 60ής επετείου από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για μια Ένωση ειρήνης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.
 
16 Οκτωβρίου2018
Κώδικας Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση:                                                                                                                                            
Ένα καινοτόμο εργαλείο αυτορρύθμισης που διασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία διαδικτυακές πλατφόρμες, καθώς και ένα πλαίσιο για την παρακολούθηση και τη βελτίωση των πολιτικών που εφαρμόζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες σχετικά με την παραπληροφόρηση.
Στις 16 Οκτωβρίου, το Facebook, η Google, το Twitter και η Mozilla, καθώς και οι επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τη διαφημιστική βιομηχανία και τους διαφημιστές, υπέγραψαν τον Κώδικα Δεοντολογίας.
 
26 Νοεμβρίου - 27 Νοεμβρίου 2018
Στρατηγική της ΕΕ για τους νέους (2019-2027):
Η ΕΕ συμφωνεί για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία για την περίοδο 2019-2027. Στόχος της είναι να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους νέους και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζητημάτων που τους απασχολούν. Θα εστιάσει, για παράδειγμα, στην ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν στα κοινά και στις δημοκρατικές διαδικασίες, στην προώθηση του εθελοντισμού και των ευκαιριών μάθησης στο εξωτερικό, στην αλληλεγγύη και τη διαπολιτισμική κατανόηση και στην ενδυνάμωση των νέων με ενίσχυση της καινοτομίας.
 
9 Μαΐου 2019
Η διακήρυξη του Σιμπίου.
Οι ηγέτες 27 χωρών της ΕΕ συναντώνται στη ρουμανική πόλη Σιμπίου με θέμα την Ημέρα της Ευρώπης για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια. Εγκρίνουν τη Διακήρυξη του Σιμπίου ως ένδειξη της ενότητας και της εμπιστοσύνης τους στο μέλλον της ΕΕ.
 
23 Μαΐου - 26 Μαΐου 2019
Με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής εδώ και 25 χρόνια, εκατομμύρια πολίτες πηγαίνουν στις κάλπες σε ολόκληρη την ΕΕ για να ψηφίσουν στις ένατες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
16 Ιουλίου 2019
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2019-2024. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση.
 
 
 
 
 
 
31 Ιανουαρίου 2020
Brexit: Το Ηνωμένο Βασίλειο, κράτος μέλος της ΕΕ από το 1973, αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016. Η «συμφωνία για το Brexit», η οποία εγκρίθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει μια περίοδο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της οποίας θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της άμυνας και της απασχόλησης, η οποία θα έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για τους ευρωπαίους όσο και για τους βρετανούς πολίτες.
 
1 Μαρτίου 2020
Η νόσος Covid-19 χτυπά την Ευρώπη.
Τα σχολεία, τα μουσεία, τα εστιατόρια και τα κέντρα αναψυχής κλείνουν και οι μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώνονται σε ολόκληρη την ΕΕ καθώς η νέα ασθένεια, που μοιάζει με γρίπη, η COVID-19 χτυπά την Ευρώπη. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν πλέον ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στην Κίνα στο τέλος του 2019 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλα μέρη του κόσμου. Όλοι καλούνται να λάβουν προφυλάξεις και η ΕΕ παίρνει μέτρα σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
02 Ιουνίου 2020
Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
Σύνθημα: «Όλοι μαζί στη μάχη κατά των ψευδών ειδήσεων». 
Η πανδημία του κορονοϊού συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κύμα ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών. Για να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να περιοριστεί η διάδοση εσφαλμένου ή παραπλανητικού περιεχομένου και τις ενθαρρύνει να διαγράφουν κάθε περιεχόμενο που είναι παράνομο ή θα μπορούσε να προκαλέσει ζημία. Συνεργάζεται επίσης με ελεγκτές γεγονότων και ερευνητές για τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ψευδών ή παραπλανητικών ειδήσεων.
 
21 Δεκεμβρίου 2020
Πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19. Το επιστημονικό επίτευγμα πραγματοποιείται σε λιγότερο από ένα έτος μετά την κήρυξη της COVID-19 ως πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεκινούν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους έξι ημέρες αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου. 
 
1  Ιανουαρίου 2021
Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και νέο ξεκίνημα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ:
Ολοκληρώνεται επίσημα η μεταβατική περίοδος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ και το ΗΒ αποχωρεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από 47 έτη συμμετοχής σε αυτή. Το ΗΒ δεν έχει πλέον τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τα οφέλη που είχε ως κράτος μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ και το ΗΒ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη μελλοντική τους σχέση μετά από τέσσερα έτη διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του ΗΒ το 2016. Με βάση τη συμφωνία, η ΕΕ και το ΗΒ θα εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται χωρίς πρόσθετους φόρους, αλλά θα υπάρχουν περισσότερες διατυπώσεις και άλλοι έλεγχοι απ’ ό,τι στο παρελθόν.
 
9 Μαΐου 2021
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ανήμερα του εορτασμού της  Ημέρας  της Ευρώπης.
Πρωτοβουλία Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.