Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024 - 18:01

Σελίδες Αλβανίας

Οφείλω να παραδεχθώ ότι, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και κυβερνητών, τα Τίρανα δικαίως ή αδίκως θεωρούν ότι έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση και εξέλιξη του πλέγματος των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα
 
Του Αλέξανδρου Π. Μαλλιά*
 
Αλβανία. Κάποιοι από μας έχουν  ξαναζήσει ανάλογες στιγμές με την υπόθεση  του φυλακισμένου δήμαρχου Χειμάρρας κ.Φρέντι Μπελέρη πριν από ακριβώς 30 χρόνια. Αυτές τις ιστορικές στιγμές, ώρες, μέρες και μήνες, που αφορούν στη δίωξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανάγλυφα και εμπεριστατωμένα καταγράφει ένα πολύτιμο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Λείμων». Πρόκειται για το συλλεκτικό πόνημα 1.000 σελίδων του Διεθνολόγου-Συμβούλου Δημόσιας Διπλωματίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια της περιόδου 1992-1996, κ. Χρήστου Γεωργίου Φαϊλάδη με τίτλο «Ανάλεκτα από το Ημερολόγιο ενός Συμβούλου Τύπου-Σελίδες Αλβανίας (Η δημοσιογραφία ως τεκμήριο Ιστορίας των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας 1992-1996)».
 
Πριν από λίγες βδομάδες, πήρα το βιβλίο στα χέρια μου. Είναι ογκώδες. Ξεπερνά τις χίλιες σελίδες. Μόλις τελείωσα το διάβασμα. Το βιβλίο αυτό είναι αναμφίβολα το πληρέστερο που έχει γραφεί για την πορεία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το «άνοιγμα» των ελληνοαλβανικών συνόρων που επί δεκαετίες συμβόλιζε η «μπάρα της Κακαβιάς». Αποτελεί την καθημερινή, ημερολογιακή καταγραφή συμβάντων και γεγονότων της περιόδου Νοεμβρίου 1992-Ιανουαρίου 1996 από ένα επιτελικό και αφοσιωμένο στο καθήκον στέλεχος της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα. Η περίοδος εκείνη περιλαμβάνει και αφορά κυρίως στα λεγόμενα «πέτρινα χρόνια» με τις διώξεις και διακρίσεις κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και το καθεστώς αυθαιρεσίας, ασυδοσίας και περιφρόνησης του λεγόμενου ‘κράτους δικαίου’. 
 
Επίσης, τις πρωτοφανείς επιθέσεις κατά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου, το κατασκευασμένο από τις μυστικές υπηρεσίες και την Εισαγγελία κατηγορητήριο κατά των «Πέντε της Ομόνοιας», τη σύλληψη, τα πρωτοφανή βασανιστήρια και την καταδίκη τους. Τις διώξεις κατά του Τύπου και πολιτικών αντιπάλων. Επίσης, την επίσημη σύνδεση από τον αείμνηστο πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (12 Ιουλίου 1993) του καθεστώτος της Ελληνικής Μειονότητας με το καθεστώς του Κοσόβου.
 
Ο συγγραφέας καταγράφει επίσης με απόλυτη πληρότητα και ακρίβεια την αποτελεσματική αμερικανική διπλωματική προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων που εκδηλώθηκε στα τέλη του 1994, την επαναπροσέγγιση των δύο γειτονικών χωρών και, βέβαια, τη συμβολή του αείμνηστου Κάρολου Παπούλια προς την κατεύθυνση αυτή. Η επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα τον Μάρτιο του 1995 θεμελίωσε μία νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας, οι οποίες πάντως παρουσίαζαν και παρουσιάζουν τα κυκλικά χαρακτηριστικά της αστάθειας και μεταβλητότητας και τα συμπτώματα της ανισορροπίας.
 
Δεν μου είναι εύκολο να το γράψω, αλλά οφείλω να παραδεχθώ ότι, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και κυβερνητών, τα Τίρανα δικαίως ή αδίκως θεωρούν ότι έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση και εξέλιξη του πλέγματος των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα. Δεν σημαίνει ότι ομιλούν από θέσεως ισχύος. Γνωρίζουν όμως πώς θα συμπεριφερθούν απέναντι στην Ελλάδα και στους διαδοχικούς Έλληνες πολιτικούς ηγέτες, ώστε να μην κάνουν ούτε μία υποχώρηση ούτε μια παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος.
 
Το πολύτιμο αυτό βιβλίο του  κυρίου Χρήστου Φαϊλάδη δεν αποτελεί μόνο τον αναντικατάστατο οδηγό για την κατανόηση και την μελέτη της προς τριακονταετίας περιόδου. Συνιστά, ταυτόχρονα, την αλάθητη και σταθερή πυξίδα για την απόλυτη και πλήρη κατανόηση των σημερινών δρώμενων. Αναφέρομαι, ειδικότερα, στη σκανδαλώδη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα, παράνομη και αντιδημοκρατική άλωση του Δήμου της Χειμάρρας από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας -μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της, κυρίου Φρέντι Μπελέρη. Γιατί; Μόνο και μόνο, διότι αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας. Αυτή είναι η «κατηγορία» που τον βαραίνει. Αυτή είναι η αιτία και η αφορμή που βρίσκεται σήμερα στις φυλακές των Τιράνων.
 
Σήμερα -όχι μόνο σήμερα- η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα καταπατά κάθε έννοια του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα και αλλού. Να γιατί σήμερα, ειδικά, το βιβλίο αυτό είναι τόσο επίκαιρο. Το σήμερα αντανακλά ακριβώς το χθες και προδικάζει με ασφάλεια το αύριο. Στο στόχαστρο πάντοτε η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
 
Το Ημερολόγιο Αλβανίας 1992-1996 είναι το πληρέστερο βιβλίο που έχω διαβάσει για τις διμερείς μας σχέσεις με την γειτονική Αλβανία.. 
 
O Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα 
 
 

Του Αλέξανδρου Π. Μαλλιά*