Πέμπτη, 24 Απρίλη, 2025 - 10:27

Μέλαθρον Πολιτισμού

Στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασής του βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο κτίριο «Ακροπόλ Παλάς», το οποίο συνδέθηκε με την έντονη κοσμική ζωή του Μεσοπολέμου, αλλά και με τη νεότερη ιστορία της πόλης των Αθηνών.

Από τον Γιώργο Γεράνη

Το ιστορικό ξενοδοχείο της οδού Πατησίων, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που αναμένεται να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει στα τέλη του 2015, θα μετατραπεί σε σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, έναν χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσέλκυσης κυρίως νέων καλλιτεχνών.

Το «Ακροπόλ Παλάς» μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το κτίριο του Πολυτεχνείου και την ανάπλαση της οδού Τοσίτσα πρόκειται να αποτελέσουν μια νέα γειτονιά πολιτισμού στο κέντρο της πόλης και να λειτουργήσουν σαν ισχυρός πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται και πλήττεται από την κρίση.
Εργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση, το «Ακροπόλ Παλάς» οικοδομήθηκε τα έτη 1925 – 26. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Art Nouveaux στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του Μεσοπολέμου και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που το αναδεικνύουν ως εξαιρετικό δείγμα του ρυθμού Art Nouveaux στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Στο ιστορικό κτίριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στους χώρους του ισογείου θα υπάρχουν αίθουσες για εκθέσεις, στον πρώτο όροφο αμφιθέατρο 150 θέσεων με μεταφραστικές καμπίνες για συνέδρια, στον έκτο όροφο εστιατόριο και διαμέρισμα υποδοχής επίσημων προσώπων και στους ενδιάμεσους ορόφους, μετά την ενοποίηση των χώρων, θα μπορούν να φιλοξενούνται πειραματικές ομάδες χορού, να δίνονται εξετάσεις σχολών και να υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις ομάδες νέων δημιουργών. Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι «ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην ευρύτερη έννοιά του, έπειτα από χρόνια παρακμής και σιωπής, αποκαθίσταται, προκειμένου να παραδοθεί στην πόλη, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ως ένας ζωντανός και απόλυτα προσβάσιμος πολυπολιτισμικός χώρος».

Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του το «Ακροπόλ Παλάς», σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα για την Αθήνα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία «Μικρός Ρωμηός» (mikros-romios.gr), προσείλκυσε τους αστούς με τα «καθιερωθέντα δι’ εκάστην Τρίτην και Σάββατον «Thes Dansants», ενώ από το 1932 άρχισε τα   «aperitifs Dansants», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, με την ορχήστρα των Νεοκλή και Σπενς.

Αλλά και στα νεότερα χρόνια παρακολούθησε με συνέπεια τις εξελίξεις. Πόσοι και πόσοι δεν απόλαυσαν το roof garden τη δεκαετία του ’60 με τον Λούκας στο πιάνο ή τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν στο περίφημο «Αθηναϊκό Σαλόνι» του. Ο Χρήστος Χαιρόπουλος με την ορχήστρα του Άλκη Σμυρναίου, τη Μαίρη Μοντ και τη Φραντζέσκα Ιακωβίδου παρουσίαζαν τις δημιουργίες τους και στο πρωτοπόρο night club η ορχήστρα του Γεράσιμου Λαβράνου με την Audrey Grey προσέφεραν στο αθηναϊκό κοινό τις σύγχρονες διεθνείς επιτυχίες της εποχής. Έφτασε τα βήματά του μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν με την ορχήστρα του Γιώργου Μουζάκη τραγουδούσαν ο Τώνης Μαρούδας και η Κλειώ Δενάρδου.

Το 1991 το παραδοσιακό κτίριο κρίθηκε διατηρητέο. Αφού άλλαξε χέρια, τελικά αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για να παραδοθεί στις φλόγες. Την πρώτη φορά το 2009 και για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο του 2012. Με την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον διασώζεται ένας ανεκτίμητος αθηναϊκός θησαυρός, ο οποίος κινδύνευε να χαθεί με ευθύνη του Δημοσίου, αλλά η πόλη αποκτά έναν ακόμη πόλο πολιτισμού