Τρίτη, 28 Νοέμβρη, 2023 - 13:27

Ντροπή

O θόρυβος από το φρενάρισμα και τη σύγκρουση ήταν ανατριχιαστικός. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ηλικιωμένος κύριος βγήκε κάθετα από την οδό Αγαθημέρου στην οδό Πειραιώς, προφανώς απρόσεκτα.

Στο ρεύμα καθόδου ερχόταν μια μεγάλη μηχανή, ο οδηγός φρέναρε, αλλά ήταν αργά. Ο θόρυβος από την πρόσκρουση ακούστηκε σε ακτίνα τουλάχιστον 300 μέτρων.

Ο άτυχος οδηγός χτύπησε με δύναμη στο αυτοκίνητο και έπεσε στην άσφαλτο. Ευτυχώς φορούσε κράνος, όμως πολύ γρήγορα πυκνό αίμα άρχισε να βάφει την γκρίζα άσφαλτο. Στεκόταν ακίνητος, πεσμένος στον δρόμο, μπροστά σε δεκάδες άλλους οδηγούς και περαστικούς που δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι μια βλακεία οδήγησε σε τέτοιο τροχαίο ατύχημα.

Το θλιβερό της ιστορίας όμως ξεκινάει εδώ . Δεκάδες κλήσεις των πολιτών σε Αστυνομία και για να έρθει ασθενοφόρο. Ένας περαστικός γιατρός και κάποιοι αστυνομικοί της Τροχαίας με πολιτικά προσπαθούσαν να βάλουν τάξη στο χάος που δημιουργήθηκε και να βοηθήσουν τον τραυματία, ο οποίος μετά από ένα τέταρτο άρχισε να κινείται στην άσφαλτο και να βρίσκει τις αισθήσεις του. Η ώρα περνούσε και τα λεπτά κυλούσαν σαν ώρες ατέλειωτες. Ο γιατρός επάνω από τον τραυματία τού μιλούσε συνεχώς και του έδινε κουράγιο, «όλα θα πάνε καλά…» του έλεγε, μα πώς να πάνε καλά αφού το ασθενοφόρο δεν ερχόταν, κι όλα αυτά μόλις δυο λεπτά από την Ομόνοια! Ο οδηγός της μηχανής, άγνωστο πόσα κατάγματα είχε και από πού έτρεχε το αίμα γιατί φορούσε κράνος (το κράνος απαγορεύεται να βγαίνει αμέσως μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, αυτό το κάνουν μόνο οι γιατροί στο νοσοκομείο), περίμενε μάταια το ασθενοφόρο.

Τελικά το ασθενοφόρο έφθασε μετά από μια ώρα, ναι μια ώρα και παρέλαβε τον τραυματία για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Δεν ξέρω ποια είναι η τύχη αυτού του ανθρώπου, που θέλω να πιστεύω ότι κατάφερε να επιζήσει, έστω ενδεχομένως και αν χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για καιρό. Ξέρω όμως σίγουρα για την τύχη αυτής της χώρας αν συνεχίσει με την ίδια περπατησιά… Η λέξη ντροπή  είναι επιεικής  για να περιγράψει την κατάσταση του χώρου της Υγείας και του ΕΚΑΒ. Αυτό ήταν απλά ένα παράδειγμα. Ασθενοφόρα με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, ασθενοφόρα που δεν αντικαταστάθηκαν, ασθενοφόρα λίγα για τον πληθυσμό της Αττικής που με δεκάδες περιστατικά δεν ξέρουν πού να πρωτοπάνε. Κάπως έτσι ο οδηγός της μηχανής θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του από αυτή την καθυστέρηση της μιας ώρας που ενδεχομένως να ήταν μοιραία για τη ζωή του.