Αναγκαστική υπαναχώρηση
Μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών, περαιτέρω περικοπές φοροαπαλλαγών καθώς και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αναμένεται να περιλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών οδηγούν στην αποδοχή της υποχρέωσης από την πλευρά της χώρας μας να προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν τη μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 6.000-7.500 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους να επιβάλουν εκβιαστικά στην ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση να δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα συνολικού ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020, εφόσον αποτύχει να κλείσει τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον! Και εν πολλοίς έχουν καταφέρει να επιβάλουν στην ελληνική πλευρά την υποχρέωση αυτή.
Εδώ και αρκετές μέρες, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χτίστηκε πρώτα γέφυρα προσέγγισης με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν και την εκπρόσωπο του Ταμείου στο "κουαρτέτο", Ντέλια Βελκουλέσκου, με συνέπεια οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ να μειωθούν ελάχιστα, κατά 900 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια, οι πιστωτές μετέφεραν στην ελληνική πλευρά την κοινή τους απόφαση να ζητήσουν την άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτων ορίων από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000 ευρώ τουλάχιστον, αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2019 και μόνο σε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος μεγαλύτερου ή ίσου με το 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Αν το 2018 όμως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, τότε, σύμφωνα με την κοινή πρόταση των δανειστών, η Ελλάδα θα μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει ακόμη και σε ελαφρύνσεις είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επίσης από την ελληνική πλευρά να δεσμευτεί και για την εφαρμογή ενός ακόμη πακέτου μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις αλλά θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός νέου, ακόμη πιο ενισχυμένου, δημοσιονομικού «κόφτη» και θα προσδιοριστεί λεπτομερώς αργότερα, προκειμένου να ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι και το 2023!
Ήδη, η ελληνική πλευρά έχει κινηθεί παρασκηνιακά προς την κατεύθυνση αποδοχής της πρότασης αυτής των δανειστών, αλλά επισήμως δεν το παραδέχεται, καθώς προσπαθεί να αποσπάσει από τους δανειστές πιο ρητές και πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα αντισταθμιστικά των συνεπειών της πολυετούς λιτότητας σε περίπτωση που επιτευχθούν οι υπερφιλόδοξοι στόχοι, για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον, καί μετά το 2018. Επιπλέον, προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το "ψαλίδισμα" του αφορολογήτου ορίου αντιπροτείνοντας άλλα φορολογικά μέτρα που μπορούν να καλύψουν και να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ποσό δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δείχνοντας το μέγεθος της αναγκαστικής υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς από τις "κόκκινες γραμμές" που είχαν τεθεί επισήμως τους τελευταίους μήνες κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι τα 6.000 ευρώ είναι το ελάχιστο επίπεδο στο οποίο η ελληνική πλευρά αποδέχεται να υποχωρήσει το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χωρίς προστατευόμενα τέκνα. Ο ίδιος αξιωματούχος παραδεχόταν πως η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει (και) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Εν τω μεταξύ, το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσει με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Αirbnb, την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών (της έκπτωσης 1,5% επί της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων από τον φόρο εισοδήματος κ.λπ.) αλλά και με τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και Claw back.
Φωτό:Φάρος Μελαγκάβι, Ηραίον Λουτράκι/Χαρά Γάτσιου