Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024 - 05:58

Φτάνει με τα σκουπίδια

Από την Καϊλή και το Qatargate, στην Μαρία Σπυράκη και από εκεί στους Πάτσιδες και τις υποκλοπές μέχρι και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Δυσωδία, οχετός και μια στάση ζωής, που κακά τα ψέματα δεν τιμά κανέναν από εμάς και την χώρα διεθνώς.
 
Προσωπικά σε αυτό το εορταστικό ραντεβού μας, μέσω της Boulevard, δεν θα ήθελα να χαραμίσω ούτε μια επιπλέον αράδα για τα παραπάνω πρόσωπα, όσα έκαναν και όσα βλέπουν το φως, ούτε για την Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία παίρνει μαθήματα λειτουργίας από τους συναδέλφους της στο Βέλγιο.
 
Ξέρετε, φίλοι μας αναγνώστες, τα παραπάνω παραδείγματα, με τα οποία καθημερινά βομβαρδιζόμαστε για το πώς και τι «έφαγε» ο καθένας - για παράδειγμα- αν το οικόπεδο της Καϊλή και του συζύγου της στην Πάρο είναι 8 στρέμματα και αν τελικά το αγόρασε 300.000 ευρώ ή παραπάνω αποτελούν (συγχωρέστε με) εμετικές λεπτομέρειες που μας βυθίζουν στον βούρκο.
 
Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να εκκαθαρίζονται στη ρίζα τους, αθόρυβα με μια Δικαιοσύνη η οποία θα λειτουργεί με γνώμονα το Δίκαιο και τίποτα λιγότερο. Άλλωστε προαπαιτούμενο του πολιτισμού μας είναι η Δικαιοσύνη και όταν ο πολιτικός πολιτισμός και ο κοινωνικός πολιτισμός απουσιάζουν τότε ψάχνουμε να βρούμε πως θα βγούμε από το σκοτάδι.
 
Αλλά ως εδώ με τους Καϊλοπάτσιδες.
 
Οι νέοι της χώρας μας και όσοι πάρουν την τύχη της στα χέρια τους θα πρέπει να «πατήσουν» σε έναν μονοπάτι που η ζωή τους θα είναι τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της ευημερίας και της ποιότητας.
 
Αλλά και σε αυτόν τον τομέα τα μηνύματα δεν είναι καλά. Θα σας αναφέρω μόνο τούτο. Προ ολίγων ημερών μια νέα παγκόσμια έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας και φυσικά ουδείς ασχολήθηκε. Αφορούσε το ντόμινο εξαφάνισης σημαντικών ειδών ζώων και φυτών με τους επιστήμονες να καλούν σε συναγερμό.
 
Οι ίδιοι λένε πως το 27% των ειδών αναμένεται να εξαφανιστεί. Καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Μπορείτε να φανταστείτε πως θα είναι η ζωή πάνω στη γη όταν σχεδόν το 30% των ειδών ζώων και των φυτών δεν θα υπάρχουν. Μα… φυσικά. Θα τρεφόμαστε με χάπια και θα ακούμε το κελάηδημα των πουλιών μέσω Spotify.
 
Και αν νομίζετε ότι αυτή η έρευνα είναι κάτι πρόχειρο και χωρίς στοιχεία, λάβετε υπόψη ότι συμμετείχαν σχεδόν 3.000 επιστήμονες.
 
Η κλιματική κρίση, όπως λένε, θα οδηγήσει σε έναν επιταχυνόμενο ντόμινο εξαφανίσεων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς τα αρπακτικά χάνουν τη λεία τους, τα παράσιτα χάνουν τους ξενιστές τους και η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τον ιστό της ζωής της Γης.
Από τους φυλλοβάτες βατράχους μέχρι τους καρχαρίες, ο κίνδυνος εξαφάνισης φυτών και ζώων συνήθως παρακολουθείται στην «κόκκινη λίστα» της IUCN, όπου οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει την ανάλυσή τους για την απειλή πάνω από 150.388 ειδών, διαπιστώνοντας ότι περισσότερα από 42.000 θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, λόγω της συμπεριφοράς του ανθρώπου.
 
Οι προβλέψεις και το χειρότερο σενάριο
 
Ωστόσο, η νέα έρευνα χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή για να μοντελοποιήσει μια συνθετική Γη με εικονικά είδη για να κατανοήσει την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η υπερθέρμανση. Οι ερευνητές λένε ότι το 6% των φυτών και των ζώων θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050 και στο 13% μέχρι το τέλος του αιώνα. Στο χειρότερο σενάριο, εκτιμούν ότι το 27% των φυτών και των ζώων θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2100.
 
«Έχουμε εποικίσει έναν εικονικό κόσμο από την αρχή και χαρτογραφήσαμε την προκύπτουσα μοίρα χιλιάδων ειδών σε όλο τον κόσμο για να προσδιορίσουμε την πιθανότητα σημείων ανατροπής στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Δρ Giovanni Strona, συν-συγγραφέας της έρευνας και επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο. του Ελσίνκι.
 
Οι ίδιοι επιστήμονες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την υπερκατανάλωση των πόρων της Γης στο τελικό κείμενο και να αρχίσουν να αντιστρέφουν την απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2030 και πλέον μένει να γίνει μια ουσιαστική δράση μπας και καταφέρουμε να ανατρέψουμε την Κόλαση που έχουμε μπροστά μας.
 
Αντί, λοιπόν, να καταναλώνουμε τα απόβλητα της ενημέρωσης ας στρέψουμε το ενδιαφέρον μας επιτέλους σε ουσιώδη θέματα. Αυτά που αφορούν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας. Το αξίζουμε όλοι μας.