Πάτμος: Τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου
Είναι το ιερό νησί των Δωδεκανήσων. Εκεί όπου ο Απόστολος Ιωάννης άκουσε τη φωνή του Θεού «μεγάλη ως σάλπιγγα» και έγραψε την Αποκάλυψη. Από τότε πέρασαν περισσότερα από 1.900 χρόνια αλλά η Πάτμος δεν έχασε ποτέ τη μυστικιστική της ατμόσφαιρα. Δεν έπαψε ποτέ να είναι μία ξεχωριστή γωνιά του ορθόδοξου κόσμου. Οι παλιοί κάτοικοί της λένε –σοβαρολογώντας– ότι οι επισκέπτες του νησιού χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που πιστεύουν και σε αυτούς που θα πιστέψουν.
Γι’ αυτό και κανείς δεν τους αποκαλεί τουρίστες. Ταξιδιώτες είναι που κατά έναν περίεργο τρόπο εναρμονίζονται με το σοφιστικέ και χαμηλών τόνων ύφος των 3.000 μόνιμων κατοίκων. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Πάτμος δεν έχει άλλες διαστάσεις. Τη… φασαριόζικη με τα καλαίσθητα μπαράκια με τη lounge μουσική και την κοσμοπολίτικη με τα ολόλευκα σπίτια και τα καλντερίμια που μυρίζουν ασβέστη.
Η βόλτα ξεκινά συνήθως από τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, με το κάστρο στην κορυφή και τα αρχοντικά σπίτια από κάτω. Σεργιανίζοντας στα δρομάκια της θα πάρεις μία γεύση από Βυζάντιο αφού μετά την άλωση της Πόλης περίπου 100 βυζαντινές οικογένειες εγκαταστάθηκαν σε συνοικία της Χώρας (τα «Αλλοτινά») προσδίδοντας το δικό τους «χρώμα».
Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τη βοτσαλόστρωτη αυλή είναι πάντα η πρώτη στάση. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο επισκέπτονται την Πάτμο μόνο και μόνο για να προσκυνήσουν εκεί και να δουν με τα μάτια τους το Σπήλαιο της Αποκάλυψης που φιλοξένησε το 95 μ.Χ. τον εξόριστο Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Η Μονή του Θεολόγου, όπως και η Πάτμος, έχει περάσει από μύρια κύματα. Λεηλατήθηκε τον 17ο αιώνα από Τούρκους αλλά και Βενετούς. Το ευτύχημα είναι ότι η αισθητική της Χώρας έμεινε αλώβητη. Το ίδιο και η κουλτούρα των κατοίκων που έχει τις ρίζες της στην περίφημη Πατμιάδα Σχολή, πνευματικό φυτώριο για τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από τον 18ο αιώνα.
Ρίχνοντας «κλεφτές» ματιές στις χαραμάδες των ξύλινων εισόδων των αρχοντικών θα διακρίνεις καταπληκτικές αντίκες, όπως και παραδοσιακές στολές κρεμασμένες στους τοίχους.
«Οι Πάτμιοι είμαστε άνθρωποι που έχουμε συνδέσει τη ζωή μας με τον πολιτισμό. Για αυτό νέοι και γέροι συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Τα πανηγύρια μας είναι ξακουστά. Το σαντούρι, το λαούτο και το βιολί έχουν τον πρώτο λόγο ορχηστρικά, ενώ την παράσταση κλέβουν τα χορευτικά μας σύνολα. Καταπληκτικό είναι το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο οποίο πηγαίνουμε με βαρκούλες επειδή γίνεται στο νησάκι Χιλιομόδι, όπως και το πανηγύρι της Παναγίας στο χωριό Γερανός», λέει στην «Ellnews» η κυρία Νομική Μαύρου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάτμου.
Προσθέτει δε ότι «οι κάτοικοι φρόντισαν να μην αλλοιώσουν το χαρακτήρα του νησιού. Τα μαγαζιά είναι προσεγμένα και συμβατά με το ύφος της Πάτμου». Αυτός είναι και ο λόγος που τα μπαράκια της Χώρας κλείνουν τη μουσική στις 2.00 τα ξημερώματα και το «νταβαντούρι» μεταφέρεται στο λιμάνι της Πάτμου, στη Σκάλα.
Εκεί μπορείς, επίσης, να γευτείς, στα ταβερνάκια, ακριβώς πάνω στη θάλασσα, το φρέσκο ψάρι που έχουν φέρει νωρίς το πρωί οι βαρκάρηδες. Δεύτερη επιλογή για φρέσκο μαριδάκι και ντόπιο λευκό κρασί τα χωριά Αγριολιβάδι και Γροίκος.
Στο Αγριολιβάδι μην παραλείψετε να αγοράσετε το τοπικό γλυκό «πουγκί» από φύλλο με αμύγδαλο, καρύδια και μέλι, όπως και την περίφημη τυρόπιτα Πάτμου που μοιάζει με τάρτα. Αν είστε τυχεροί οι φιλόξενοι Πάτμιοι μπορεί να σας αποκαλύψουν μερικές συνταγές τους, οπότε έχετε πρόχειρα μολύβι και χαρτί. Στον Γροικό κάντε μία βουτιά στην ομώνυμη παραλία που βρίσκεται σε έναν καταπράσινο κόλπο και πιείτε ελληνικό καφέ στη χόβολη στη γραφική πλατεία του χωριού.
Κινούμενοι περιφερειακά του νησιού –η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα– μην ξεχάσετε να σταματήσετε στους Μύλους, λίγο έξω από τη Χώρα, με θέα το απέραντο γαλάζιο και στο Ερημητήριο του Προφήτη Ηλία που κτίστηκε από μοναχούς το 1746 στο υψηλότερο σημείο του νησιού για να φαίνεται από παντού.
«Το κάθε μοναστήρι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και αυτό εκπλήσσει τους επισκέπτες. Πέρυσι επισκέφθηκαν το νησί χιλιάδες κόσμου, το ίδιο και το περασμένο Πάσχα. Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, παρατηρούμε μία κάμψη στον τουρισμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στα προβλήματα συγκοινωνίας που αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει καλή πρόσβαση από Σάμο όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο, ενώ από Πειραιά τα δρομολόγια είναι τρία την εβδομάδα και το πλοίο φτάνει στις 3.30 τα ξημερώματα. Αυτό αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες», εξηγεί στην «Ellnews» η κυρία Άννα Ρωμαίου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου.
Info
Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου
Πολιτιστικοί Σύλλογοι από εννιά νησιά του Αιγαίου θα πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου που θα διεξαχθεί στις 21 Ιουνίου στο λιμάνι της Σκάλας. Τα νησιώτικα πιάτα θα κρίνει η γνωστή γευσιγνώστρια Ντίνα Νικολάου.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου θα γίνει για ακόμα μία φορά ένα ιδιαίτερο σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο Παλιό Σχολείο της χώρας και στο Δημοτικό Σχολείο της Σκάλας από τις 24 έως τις 31 Ιουλίου έχουν επιλεγεί με υψηλά αισθητικά κριτήρια.
Πανηγύρι της Παναγίας
Στο γραφικό χωριό Γερανός θα γίνει στις 15 Αυγούστου το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι της Πάτμου. Το «πανηγύρι της Παναγίας» πλημμυρίζει το χωριό με μουσικές από λαούτο, βιολί και σαντούρι αλλά και μυρωδιές από τα παραδοσιακά φαγητά.
Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής
Το 13ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως. Πρόκειται για έναν χώρο υψηλής αισθητικής, όπου χορωδίες και ορχήστρες θα γεμίσουν και φέτος με ήχους τον ιστορικό χώρο.
Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών
Χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στην Πάτμο στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχουν στο μεγάλο Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορών που γίνεται για 6ο χρόνο στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως. Το κρασί θα ρέει και φέτος άφθονο και οι χοροί θα κρατήσουν μέχρι το πρωί.
Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα
Στο Χιλιομόδι, το μικροσκοπικό νησάκι απέναντι από το λιμάνι της Πάτμου, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου το δεύτερο μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Στο νησάκι δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ ο κόσμος μεταβαίνει σε αυτό με βαρκούλες.