Το «τσουνάμι» των προσφύγων
Mπορεί το προσφυγικό πρόβλημα να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ναι, μπορεί. Μπορεί το προσφυγικό να ανάψει το φυτίλι ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου; Ναι, μπορεί.
Απλές σκέψεις, απλά ερωτήματα, απαισιόδοξες απαντήσεις. Ναι, μπορεί, γιατί όχι;
Σε αυτό τον τόπο, που περνά όλα τα οικονομικά δεινά, σε αυτό τον τόπο που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από την ημέρα που μπήκε στον ρυθμό των μνημονίων, σε αυτό τον τόπο που είναι στραμμένα τα μάτια όλου του πλανήτη για το αν θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ήρθε να προστεθεί και το προσφυγικό ζήτημα!
Ήταν θέμα χρόνου τα ελληνικά νησιά να πλημμυρίσουν από χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, μωρά παιδιά, που θέλουν να ζήσουν. Είναι συγκλονιστικές, για να μην πω ανατριχιαστικές καλύτερα, οι εικόνες που καταγράφουν τα τηλεοπτικά δίκτυα, ελληνικά και ξένα, αλλά και όσα δεν φαίνονται μπροστά στις κάμερες. Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί ρισκάρει ένας πατέρας με τέσσερα παιδιά να μπει σε μια βάρκα να διασχίσει τη θάλασσα χωρίς να ξέρει καν κολύμπι; Παλεύει για να ζήσει, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην τα καταφέρει… Η απάντηση, εάν υπάρχει ερώτημα… Από τον εμφύλιο στη Συρία, δεν θα ζήσει, ενώ φεύγοντας, έστω έχει μια ελπίδα, ακόμη και αν χάσει τα μέλη της οικογένειάς του.
Και η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η διεθνής κοινότητα τι κάνει; Τίποτα επί της ουσίας. Ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο του ελέφαντα. Να το πούμε ανοικτά, ξεκάθαρα, η Ευρώπη βολεύεται με το να μείνουν οι πρόσφυγες στον Νότο, γιατί όχι σε Ελλάδα και Ιταλία. Χώρες – αποθήκες ψυχών. Ναι, αυτό κάνει η δήθεν Ευρώπη της αλληλεγγύης, φτάνει να μην έρθει το πρόβλημα στην αυλή της. Καμία προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, μόνο ευχές και αποφάσεις στα χαρτιά!
Ενδεχομένως να υπερβάλλω, μα η Ευρώπη κινδυνεύει από το «τσουνάμι» των προσφύγων. Ούτε φράχτες, ούτε ποτάμια, ούτε στρατοί, ούτε όπλα μπορούν να συγκρατήσουν τον άνθρωπο όταν παλεύει για την ελευθερία του, για τη ζωή. Αυτό φοβούμαι ότι δεν το έχουν καταλάβει οι ηγέτες της Ευρώπης και όχι μόνο!
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν έως τον Οκτώβριο από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ειδικά στη Λέσβο, που πριν λίγα 24ωρα είδαν την κατάσταση από κοντά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Μάρτιν Σουλτς, 253.585 πρόσφυγες πέρασαν, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του UNHCR. Το 70% είναι Σύροι, το 18% Αφγανοί, το 4% Ιρακινοί, Σομαλοί, Πακιστανοί και Νιγηριανοί. Συγκλονιστικό είναι το γεγονός πως η Europol εκτιμά ότι έχει γιγαντωθεί ένα απίστευτο κύκλωμα περίπου 30.000 εμπλεκομένων γύρω από τις μεταφορές προσφύγων προς την Ευρώπη. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μαύρη αγορά της Τουρκίας που κερδίζει 16 δισ. από το «έγκλημα» της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και ακόμη και αν σταματήσει για λίγους μήνες επειδή μπαίνει ο χειμώνας, απαιτεί μεγάλες και γενναίες αποφάσεις. Ο Έλληνας από την ψυχή του και από το υστέρημά του θα δώσει ό,τι μπορεί για έναν πρόσφυγα, θα ανοίξει το σπιτικό του σε μια οικογένεια, θα ντύσει και θα ταΐσει ένα μωρό παιδί, όπως έκαναν οι τρεις υπέροχες γιαγιάδες στη Μυτιλήνη που τάισαν με γάλα ένα προσφυγόπουλο!
Αυτό δεν αρκεί. Ούτε το προσφυγικό λύνεται με κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, το νέο επικίνδυνο «παιχνίδι» που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι. Αν δεν δοθούν λύσεις ανθρωπιάς, ο κίνδυνος εκρηκτικών καταστάσεων ακόμη και μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών είναι αναπόφευκτος και ο νοών νοείτω.
*ΦΩΤΟ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ